Svet
9 ogledov

"Če nisem kršil, naj Kosorjeva odstopi"

"Če se bo pokazalo, da nisem kršil ustave, pa bom zahteval, naj premierka odstop Žurnal24 main
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je premierki Jadranki Kosor sporočil, naj sproži postopek za oceno njegove odgovornosti, če misli, da je s svojim govorom v Sarajevu prekršil ustavo.
Če se bo pokazalo, da nisem kršil ustave, pa bom zahteval, naj premierka odstopi
Ivo Josipović

Hrvaški predsednik se je prvič ostro odzval na napade premierke in vrha vladajoče HDZ, ki so Josipoviću med drugim očitali, da je kršil ustavo, ker se o svojemu govoru v Sarajevu ni posvetoval s Kosorjevo. Hrvaška ustava namreč določa, da predsednik sodeluje pri oblikovanju in izvajanju zunanje politike, sicer pa jo vodi vlada.

Josipović je v sredo v govoru v parlamentu BiH izrazil obžalovanje, da je Hrvaška sodelovala v politiki, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja poskušala razdeliti BiH, kar je naletelo na plaz kritik iz vrst vladajoče stranke.

Koalicija premalo glasov
Premierka bi potrebovala dvotretjinsko večino v saboru, da bi sprožila postopek za odgovornost predsednika, o kateri bi potem odločalo ustavno sodišče. Josipović se zaveda, da koalicija nima dovolj glasov, da bi sprožila omenjeni postopek.

"Predsednik nima ustavne podlage"
Kosorjeva pa se je že odzvala v telefonskem pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hino. Poudarila je, da ni sprožila postopka za odstop predsednika, on pa nima ustavne podlage, da bi zahteval njen odstop. Josipovića je povabila na srečanje, da se ne bosta pogovarjala prek medijev.

"Nikoli nisem rekla, da bom sprožila postopek ali na kakršen koli način spodbudila postopek za odpoklic predsednika," je dejala Kosorjeva. Kot je pojasnila je, "verjetno šlo za ideje nekaterih", sama pa tega nikoli ni rekla.

Napovedala je, da se bosta z Josipovićem verjetno srečala v nedeljo. V Jasenovcu bo namreč v nedeljo dan spomina na poskus preboja ujetnikov ustaškega koncentracijskega taborišča leta 1945. Josipović zaradi težav v zračnem prometu ni odšel na pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, temveč bo, kot poročajo hrvaški mediji, navzoč na spominski slovesnosti v Jasenovcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.