Svet
22 ogledov

Če pobegne, dobi strel v glavo

Igralec Severne Koreje Jong Tae-se zapušča igrišče po torkovem junaškem boju pro Žurnal24 main
Severnokorejski nogometaši so na Svetovnem prvenstvu v Južni Afriki pod budnim nadzorom. Vsakega naj bi spremljal najmanj en tajni agent, ki preprečuje, da bi član izbrane vrste pobegnil.

Te dni je odjeknila vest, da so na torkovi tekmi z Brazilijo Fifini uradniki pogrešali kar štiri severnokorejske igralce. Pojavili so se sumi, da so pobegnili in bodo skušali prositi za azil, s čimer bi se izognili povratku v izolirano diktatorsko državo, ki jo vodi karizmatični in ekscentrični Kim Džong Il. Olja na ogenj je prilila še skrivnostnost severnokorejske delegacije, ki ni želela dajati izjav. Na koncu se je izkazalo, da je šlo le za nesporazum, saj so vsi štirje "manjkajoči" igralci včeraj pridno trenirali pred fotografi.

Kazen: strel v glavo
Severnokorejska reprezentanca je sicer na prvenstvu močno zastražena, še bolj kot pred zunanjim pred notranjim sovražnikom. Pred pobegom pa jih poleg osebnih stražarjev odvrača tudi kazen, ki bi sledila. Poskus pobega bi se končal z likvidacijo, če pa bi nogometaš ali član strokovnega vodstva uspel, bi sledilo maščevanje nad njegovimi domačimi in prijatelji doma.

Junaški poraz s 17-urnim zamikom
Severnokorejska reprezentnaca je tudi sicer ena najbolj zanimivih na prvenstvu. Tuji novinarji praktično nimajo dostopa do nje, na redkih priložnostih za pogovor niso dovoljena nikakršna politična vprašanja. Za reprezentanco je prišlo iz domovine navijati le nekaj deset navijačev, v Severni Koreji pa lahko gledalci tekme gledajo z velikanskim zamikom, če sploh. "Ljubljeni vodja" naj tako sploh ne bi dovolil prikazovati tekem, v katerih domača reprezentanca zgubi. Pri tekmi z Brazilijo, ki so jo po junaškem boju izgubili z 1:2, je očitno naredil izjemo, tako da jo je državna televizija pokazala s 17-urnim zamikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.