Svet
27 ogledov

Če se Grčija zlomi, bodo najverjetneje zaprli meje

Protesti Grčija EPA
Če bo Grčija zaradi finančne krize padla v izredno stanje, bo Evropska unija morda spet uvedla nadzor na mejah z Grčijo. Evropske institucije in nekatere države članice Unije se že pripravljajo na najhujše.

Na najvišjih ravneh EU preučujejo, kakšne posledice bi lahko imel morebitni zlom Grčije na varnostne razmere v Uniji. "V Svetu EU že potekajo razprave o tem, kako bi lahko zaprli meje v primeru izrednih razmer. Vse države se pripravljajo na to možnost," za avstrijski časnik Der Standard navaja neimenovani vir iz Bruslja.

Vedno več je namreč strahu, da bi med morebitnim kaosom v Grčiji velike količine denarja nezakonito prenesli v tujino. Prav tako pa bi v državi lahko prišlo do porasta kriminala.

Po drugi strani je Grčija v Uniji središčna točka migracijskih poti. V državi z 11 milijoni prebivalcev namreč živi več kot milijon priseljencev, veliko med njimi je nezakonitih. EU je zato povečala pritisk na Grčijo, naj bolje zavaruje svoje meje, še piše časnik.

Kot poudarja, so načrti za takšne izredne razmere zelo občutljiva zadeva in bo treba upoštevati načelo odprtih meja in notranjega trga EU. Vzpostavitev nadzora na mejah med schengenskimi partnerji formalno ne bi bila velik problem, drugače bi bilo pri morebitnem izstopu Grčije iz območja evra, ki v pogodbah EU ni predviden ter bi bil tako veliko bolj negotov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.