Svet
216 ogledov

Če se stali ves led

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Študija National Geographica prikazuje, kaj bi se zgodilo, če bi se stalil ves led na našem planetu.

Če bi se stalil ves led, bi se morje dvignilo za 66 metrov. Največji delež k temu dvigu bi prispeval led z Antarktike, in sicer 58 metrov, za 7,5 metra bi se dvignila gladina morja zaradi staljenega ledu z Grenlandije, še pol metra bi prispevale preostale ledene površine.

Seveda ne gre pričakovati, da se bo gladina morja dvignila z danes na jutri. Nekateri znanstveniki ocenjujejo, da bi se to lahko zgodilo čez več kot pet tisoč let. Če se ne bodo zmanjšali izpusti ogljikovega dioksida v ozračje, se utegne Zemlja spremeniti v planet brez ledu, s povprečno temperaturo 26 stopinj Celzija (zdajšnja povprečna temperatura je 14 stopinj Celzija).

Če bi se stalil ves led, bi se spremenila podoba Zemlje, kakršno poznamo danes. V Evropi bi morje zalilo Benetke in London. Izginila bi tudi Nizozemska in večji del Danske. Slovenska obala bi se spremenila v morsko dno.

Spremembe bi nastale tudi drugje po svetu. V morju bi izginila Florida in San Diego, Buenos Aires in obala Urugvaja. Morje bi zalilo Kitajsko in Bangladeš ter obalo Indije, Aleksandrijo in Kairo v Egiptu. Avstralija bi izgubila večji del svojega obalnega pasu, kjer danes živijo štirje od petih Avstralcev.

Komentarjev 1
  • recesija 18:00 07.november 2013.

    Čez 47 se bo pa božiček pripeljal s sankami iz severnega tečaja in nam dal darilo.Vprašanje je, če bo jelen Rudolf na čelu jelenov. Menda se zdravi alkoholizma. Zato tisti njegov rdeči nos.