Svet
12 ogledov

"Če smo ušli iz Homsa, bomo tudi Madžarski"

Begunci na srbsko-madžarski meji Anže Petkovšek
Madžari so zaprli mejo na več mejnih prehodih z železno ograjo, pred njo nekaj sto ljudi, ki hočejo vstopiti. Na meji s Srbijo so razglasili krizne razmere.

Pri madžarskem mejnem prehodu Horgoš se je na srbski strani zbralo več sto ljudi, predvsem Sircev, Afganistancev in Pakistancev, ki želijo prestopiti mejo. Med njimi je več otrok, tudi dojenčkov. Večina od njih želi v Nemčijo ali na Švedsko, zato niso pripravljeni prečkati uradnega mejnega prehoda, saj bi morali tam zaprositi za azil.

Begunci na srbsko-madžarski meji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
PREBERITE ŠE:

Madžari so štiripasovnico zaprli z železnimi vrati kmalu po polnočni uveljavitvi strožjega zakona. Nad prehodom preletava tudi helikopter, med vsakim preletom je slišati glasen aplavz in krike:"Odprite vrata!" Ob prehodu so srbski policisti, ki koordinirajo humanitarne organizacije, ki so delile hrano, šotore in zdravniško pomoč.

Brez registracije - aretacija

Na meji je sicer tudi več vojakov, policija pa s pomočjo megafona v maroški arabščini poziva: "Prestopite mejo na uradnem delu in pristanite na uradno registracijo, sicer boste aretirani!"

Skupina petih Sirijcev iz Homsa, starih med 16 in 25 let, se je po pozivu obrnila in odkorakala stran od meje. Povprašali so me, ali je Hrvaška v Evropski uniji, eden od njih pa je dodal, "če smo ušli iz Homsa, bomo tudi Madžarski".

Avtobusna linija:  Beograd - madžarska meja

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kljub popolni zapori se na madžarsko mejo že vedno ves dan zgrinjajo številni, ki bi želeli prestopiti mejo. Večina je z posebnimi avtobusi, ki so jih odložili tri kilometre pred mejo, pripela iz Beograda, spet drugi so se pripeljali z vlakom do Subotice nato pa dobre širi ure sledili železniškim tirom do meje.

Ker nihče ni prepričan, kaj se bo zgodilo oziroma kje je mejo sploh možno prestopiti, je pred mejnim prehodom nastalo že nastalo šotorišče, kjer ljudje čakajo na ponovno odprtje meje oziroma podrobnejše informacije. 

Glede Madžarske politike tudi sicer vlada velika zmeda, 22-letni Sirec Hani je tako pred mejo moledoval, ali me boste spustili preko, saj sem kristjan. "Madžarski predsedik Viktor Orban je obljubil, da bo pomagal kristjanom," a meja je ostala zaprta za vse.

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

barbara.erzen@zurnal24.si