Svet
21 ogledov

"Če sta dva mio. proti, jih je 84 mio. za"

"Ni prav, da je nekdo predsednik Egipta 30 let, vendar se je Mubarak sposoben pr Žurnal24 main
Slovenka v Kairu: Ljudje pozabili, da odstavijo Mubaraka. "Ni prav, da je nekdo predsednik Egipta 30 let, vendar se je Mubarak sposoben prilagoditi spremembam," pravi Amgad Hanna.

"Če bi bil zdaj v Kairu, bi bil na strani Mubaraka," pravi Amgal Hanna, Egipčan, ki v Sloveniji živi šest let in ima lokal v Ljubljani. "V Kairu naj bi bilo na protestu milijon ljudi, Egipt pa jih ima 85 ali 86 milijonov; tudi če jih je proti Mubaraku pet ali celo šest milijonov, je to še vedno neprimerljivo."

Hanna, ki je živel v Kairu in Šarm el Šejku, pravi, da ljudje v Kairu razmišljajo drugače kot v drugih delih Egipta: "Mubarak je naredil veliko dobrega, tudi veliko slabega, vendar on ni bog, nima čarobne paličice; ljudje, ki hočejo spremembe, mu morajo pustiti čas."

"Mubarak se smeji"
"Današnji protesti so bili načrtovani množično, ampak glede na to, kako je oviran promet, je vprašanje, ali ne bodo mnogi obrnili," pravi Dubrovka Klimovič, Slovenka, ki se je poročila z Egipčanom in v Kairu živi sedem mesecev.

Preberite še:
– v živo spremljamo dogajanje v Kairu
– nemiri imajo negativen vpliv na gospodarsko sodelovanje z Egiptom
– poznavalci ocenjujejo, da je težko napovedati, kako se bodo protesti razpletli

Napačna slika za Egipčane
Kot pravi naša sogovornica, imajo ljudje v Kairu zaradi blokade informacij (internet je ukinjen, deluje le nacionalna televizija) napačno predstavo o dogajanju.

Televizija namreč poroča le o pobeglih zapornikih, ki požigajo, kradejo in uničujejo. "To ni res, to se ne dogaja niti pri nas niti v drugih okoliših," pravi Dubrovka. "Mubarak je misli ljudi preusmeril v to, da čuvajo svoje premoženje, stražijo trgovine, hiše, bloke, stanovanja. Ljudje so tako pozabili, da je bil namen protestov odstavitev Mubaraka. Mubarak pa se, bom rekla, smeji."

Vojska je, kot pravi Dubravka, povsod, vendar doslej med protestniki ni posredovala. "Vendar je vojska zdaj začela mešati pojme, ker jih prepričujejo, da so protestniki tisti, ki delajo nemire. Potem bodo imeli opravičilo za posredovanje," še pravi Klimovičeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.