Svet
40 ogledov

'Čečenija je smrtno nevarna'

Aleksander Čerkasov in Oleg Orlov iz organizacije Memorial, med njima pa Allison Žurnal24 main
Zaradi sredinega umora borke za človekove pravice Natalije Estemirove se je ruska nevladna organizacija Memorial odločila, da prekine svoje dejavnosti v Čečeniji.
''Ta umor je pokazal, da je delo v Čečeniji smrtno nevarno in ne moremo tvegati življenj naših sodelavcev, četudi so pripravljeni nadaljevati svoje delo,'' je dejal predstavnik organizacije Memorial Aleksander Čerkasov.

Zverinski umor
Estemirovo, ki je delala za organizacijo Memorial, so v sredo ugrabili izpred njenega stanovanja v čečenski prestolnici Grozni, osem ur kasneje pa so jo ustreljeno našli v gozdu v sosednji Ingušetiji.

Tožba Memoriala

Predsednik Memoriala Oleg Orlov je odgovornost za njen umor pripisal proruskemu predsedniku Čečenije Razmanu Kadirovu. Ta je navedbe ostro zanikal in celo napovedal, da bo zaradi teh trditev tožil Memorial. Odvetniki Kadirova tako že pripravljajo tožbo, da bi ''obranili njegovo dostojanstvo''.

Kadirova kritičarka utišana

Estemirova se je ukvarjala z vprašanji kršitev človekovih pravic, posebej v Čečeniji. Za svoje delo pa je prejela številne mednarodne nagrade, med drugim leta 2007 kot prva nagrado Ana Politkovska. Med drugim je prejela tudi nagrade švedskega in Evropskega parlamenta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.