Svet
6 ogledov

Čečenski uporniki ubiti

1/4
Žurnal24 main
V napadu na čečenski parlament najmanj šest mrtvih in več ranjenih.

Podatki se tako o številu napadalcev kot o številu žrtev in samem poteku napada še vedno zelo razlikujejo.

Nekateri mediji navajajo, da sta bila napadalca, ki sta se razstrelila pred poslopjem parlamenta dva, najmanj eden je umrl. V napadu naj bi umrla še dva varnostnika in civilist.

Drugi viri navajajo, da so bili militantje štirje in da so vsi mrtvi. Ruske agencije navajajo še, da je najmanj deset oseb ranjenih.

Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je dejal, da je operacija končana, vsi uporniki pa so ubiti: „S posebno operacijo, ki je trajala od 15 do 20 minut, so eliminirali militante in osvobodili poslance in tehnično osebje, ki so bili v poslopju parlamenta.“

Nejasne okoliščine
Napad se je zgodil zjutraj, ko so poslanci ravno začenjali delovni dan.

Agencija RAI je poročala, da se je samomorilski napadalec razstrelil tik pred stavbo parlamenta, dva oborožena upornika pa sta se nato začela obstreljevati z varnostniki okoli zgradbe.

Po drugi strani pa je agencija Interfax poročala, da so v čečenski parlament vdrli trije ali štirje strelci in začeli streljati, do eksplozije pa naj ne bi prišlo.

Napadalci so po poročanju Interfaxa, ki se sklicuje na neimenovane policijske vire, tudi zajeli neznano število talcev.

Moskva brez zmage
Uradni Kremelj si že dolgo časa prizadeva stabilizirati razmere v nemirni Čečeniji. Že so razglasili zmago nad čečenskimi separatisti, vendar val streljanja in podtaknjenih bomb Moskvi kaže, da so vse prej kot na koncu poti.

Nemire v etnično mešani regiji še podpihuje revščina, korupcija, boj za prevlado med klani, islamizem in trda roka oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.