Svet
76 ogledov

Čehi bi spremenili ime države

Češka Profimedias
Češki politiki želijo s spremembo imena oziroma alternativnim poimenovanjem države doseči večjo prepoznavnost države, za podjetja in športnike pa lažjo uporabo imena na izdelkih in oblačilih.

Država bo sicer obdržala ime Češka republika, bo pa uradna postala okrajšava Češka. V slovenskem jeziku razlika niti ni velika, je pa zato večja v drugih jezikih, v angleščini bo po novem Czechia, v nemškem jeziku pa Tscechien.

Sinoči so se v Pragi sestali češki voditelji, na čelu s predsednikom Milošem Zemanom, premierjem Buhoslavom Sobotko, vodji obeh domov parlamenta, ter zunanjim in obrambnim ministrom, ki so sprejeli odločitev o novem imenu.

Če bo parlament predlog potrdil, bodo ime zapisali tudi v uradni register držav pri Združenih narodih.

Na nekaterih najbolj prepoznavnih blagovnih znamkah, denimo pivu Pilsner Urquell ali dresih hokejske reprezentance zdaj uporabljajo ime "Czech". A ker je v angleškem in nekaterih drugih jezikih to pridevnik, se ga nepravilno uporablja kot ime države.

Češka prvak hokej 2010 slavje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekateri Čehi so do predloga kritični, češ da novo ime preveč spominja na besedo "Čečenija".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • principiumnovum 09:00 16.april 2016.

    Dobro jutro! Tudi to je eden od vidikov naše zgodbe o propadu.

  • blueone 05:56 16.april 2016.

    Bistvo je to, da ne vem če je bilo Čehom potrebno dokapitalizirat bank z družbenim denarjem,...to je bistvo vsega...se mi zdi, da tam denar iz bank ni pobegnil, tako kot pri nas!!!

  • principiumnovum 15:06 15.april 2016.

    Saj ti lahko kar goltaš to sranje še naprej, če ti paše. Si verjetno eden tistih, ki še za v slovensko vojsko niste bili sposobni.