Svet
16 ogledov

Čehi ne želijo leve vlade

Član volilne komisije s skrinjico. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kljub temu, da so v vodstvu levi socialdemokrati (ČSSD) Jirija Paroubeka, se Češki obeta desnosredinska vlada.

Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov je ČSSD prejela 22,4 odstotka glasov in s tem precej manj od 30 odstotkov, ki so jih stranki pred volitvami napovedovale javnomnenjske raziskave.

Vodja stranke Jiri Paroubek je zato že priznal poraz levice. Tudi Petr Nečas, vodja desnosredinske Državljanske demokratične stranke (ODS), ki ji zadnji rezultati napovedujejo 19,9-odstotno podporo, je že ocenil, da obstaja velika verjetnost desnosredinske koalicije.

Presenečenje novincev
Nova konservativna, svobodnemu trgu naklonjena stranka TOP 09, ki jo vodi med Čehi priljubljeni princ Karel Schwarzenberg je tako sodeč po dosedanjih izidih prejela kar 16,2 odstotka glasov in je velika zmagovalka volitev.

Populistična stranka Javne zadeve (VV) pod vodstvom znanega raziskovalnega novinarja Radeka Johna se lahko zaenkrat pohvali z 10,9-odstotno podporo. ODS, TOP 09 in VV se tako skupaj nasmiha udobna večina 116 od 200 poslanskih sedežev.

Sredinskim krščanskim demokratom (KDU-ČSL) in Zelenim (SZ), ki so do leta 2009 skupaj z ODS oblikovali vlado premiera Mireka Topolaneka, tokrat ni uspelo prestopiti petodstotnega praga za vstop v parlament. KDU-ČSL sicer morda še ima nekaj možnosti, saj ima po dosedanjih podatkih 4,5 odstotka glasov.

Potem ko je bila volilna udeležba v petek presenetljivo visoka, saj je svoj glas oddalo skoraj 50 odstotkov volivcev, je bila odziv volivcev danes precej slabši. Končna volilna udeležba naj bi tako bila okoli 62-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.