Svet
0 ogledov

Čehi nenadoma postavili pogoj

Vaclav Klaus je poklical predsedujočega EU in ga seznanil s pogojem. Žurnal24 main
Medtem ko si je Evropska unija oddahnila po potrditvi Lizbonske pogodbe na irskem referendumu, Poljska pa bo podpis prispevala v soboto, je zdaj češki predsednik Vaclav Klaus nenadoma postavil nov pogoj.

Lizbonska pogodba bo začela veljati šele takrat, ko jo bodo ratificirale vse članice Evropske unije. Vse oči so zdaj uprte v češkega predsednika Vaclava Klausa, ki pa je nenadoma naznanil, da brez opombe, ki bi se nanašala na Evropsko listino o človekovih pravicah, ki je prav tako vključena v Lizbonsko pogodbo, ne bo prispeval svojega podpisa.

Nekatera določila listine o človekovih pravicah se namreč zdijo Čehom sporna, o tem celo odloča njihovo Ustavno sodišče, če pa Češka sprejme Lizbonsko pogodbo, bodo določila listine postala zavezujoča zanjo.

Klaus zato kot pogoj navaja opombo v Lizbonski pogodbi, na podlagi katere bi se Češka izognila popolni zavezanosti Evropske listine o človekovih pravicah.

O tem je že obvestil predsedujočega EU, švedskega premierja Fredrika Reinfeldta, ki pa ga je novica precej zmedla. " Potrebujemo dodatna pojasnila, kaj sploh predsednik Klaus hoče od nas,“ pravi Reinfelsdt.

Poljska bo podpisala

Medtem so v kabinetu poljskega predsednika Lecha Kaczynskiga potrdili, da bo svečani podpis pogodbe v soboto.

Podpis bo slovesen, povabili pa bodo tudi goste iz tujine. Po soboti bo tako manjkal le še podpis Čehov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.