Svet
5 ogledov

Čehi volijo poslance

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Češki volivci danes in v soboto volijo predstavnike v parlamentu. Zmaga se obeta socialistom.

Skoraj 15 tisoč volišč po državi se je odprlo ob 14. uri, zaprla pa se bodo zvečer ob 22. uri. Češki volivci bodo volili tudi v soboto, in sicer med 8. in 14. uro.

Največ poslanskih sedežev se tudi tokrat obeta levim socialnim demokratom (ČSSD) in desni Državljanski demokratični stranki (ODS). Medtem ko prvi v luči krize obljubljajo višje pokojnine in nadomestila za brezposelne, drugi svarijo pred ponovitvijo grškega scenarija.

Za 200 poslanskih sedežev se poteguje okoli 5000 kandidatov iz 25 strank.

 

Tema, ki je najbolj zaznamovala predvolilno tekmo, je bilo upravljanje javnih financ, ki na Češkem – tako kot bolj ali manj povsod v Evropi – močno občutijo posledice globalne gospodarske krize.

ČSSD pod vodstvom karizmatičnega Jiříja Paroubka se je odločila zanemariti naraščajoči javni dolg in volivcem obljublja povečanje javnih izdatkov, kot so pokojnine, nadomestila za brezposelne in otroški dodatki. ODS nasprotno Čehe svari pred prevelikim zapravljanjem, ki jim ga obljublja ČSSD, in grozi z bankrotom države.

Javnomnenjske raziskave ČSSD vztrajno napovedujejo slabih 30, ODS pa dobrih 20 odstotkov glasov. Socialistom se torej obeta zmaga, vendar pa vlade zagotovo ne bodo mogli sestaviti sami.

Poleg doslej tretje najmočnejše češke stranke, komunistov (KSČM), bosta imeli pri oblikovanju prihodnje koalicije v Pragi tokrat veliko težo stranki, ki sta novi v češki politiki, a se jima že obeta preboj v parlament. Gre za stranki TOP 09 in Javne zadeve, ki jima ankete napovedujejo 14 oziroma enajst odstotkov glasov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.