Svet
1564 ogledov

"Celotna regija se utaplja v morju sovraštva, ki bo zaznamovalo prihodnje generacije"

Gaza po letalskem napadu Profimedia
Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Jordaniji srečal z zunanjimi ministri več arabskih držav ter se zavzel za iskanje rešitev za zaščito civilistov v Gazi. Potrdil je podporo ZDA "humanitarnim premorom" v spopadih med Izraelom in Hamasom, vendar zavrnil pozive arabskih držav k prekinitvi ognja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Blinken je na novinarski konferenci v Amanu po pogovorih poudaril, da je treba pospešiti dostavo pomoči v Gazo. "ZDA menijo, da bodo humanitarne prekinitve olajšale vsa ta prizadevanja," je dejal.

Blinken se je v Amanu srečal z zunanjimi ministri Egipta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Jordanije.

Vse arabske države zahtevajo takojšnjo prekinitev ognja, ki bo končala to vojno, in se ne strinjajo, da Izrael deluje v samoobrambi, je po poročanju britanskega BBC dejal jordanski zunanji minister Ayman Safadi. Po njegovih besedah ubijanja civilistov, uničevanja njihovih bolnišnic in mošej "ni mogoče upravičiti in ne bo prineslo varnosti Izraelu ali miru v regiji".

"Celotna regija se utaplja v morju sovraštva, ki bo zaznamovalo prihodnje generacije," je še opozoril Safadi.

Blinken pa je ponovil, da ZDA menijo, da bi takšna prekinitev ognja omogočila Hamasu, da se ponovno okrepi in ponovi, kar je storil 7. oktobra, poroča britanski BBC.

Zunanji ministri omenjenih arabskih držav so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa skupaj s predstavnikom Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) že pred srečanjem z Blinknom razpravljali o dogodkih v Gazi, davi pa jih je sprejel tudi jordanski kralj Abdulah II.

Ta je izjavil, da je "dolžnost arabskih držav, da pritisnejo na mednarodno skupnost, da ustavi vojno v Gazi, da nenehno zagotavljajo pomoč na območju Gaze in zaščitijo civiliste", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Arabske države ostro obsojajo izraelsko bombardiranje Gaze in civilne žrtve, Jordanija pa se je v sredo odločila odpoklicati tudi svojega veleposlanika v Izraelu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:13 05.november 2023.

    slavauk22,če ne bi bilo Tito-ta bi ti danes govoril rusko,zato ne bluzi krneki

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:36 04.november 2023.

    Američan bo tako naredil, da bo ves ta folk imel možnost priti v EU. Zakaj jih ne usmerjajo v bogate arabske države, kjer so si enaki v veri, načinu življenja, po barvi kože,...?

  • Ender3 20:12 04.november 2023.

    ZDA so edini, ki predstavljajo in organizirajo sovražnosti širom sveta..