Svet
3 ogledov

Cena nafte preko 200 dolarjev za sod?

Z ustavitvijo izvoza želijo pomagati domačemu trgu. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Iranski naftni minister opozarja, da bi lahko cena sodčka črnega zlata presegla 200 dolarjev, če bi Zahod zaradi spornega iranskega jedrskega programa s sankcijami omejil izvoz nafte. Iran pripravljen na nova pogajanja.

"Nedvomno se bo cena nafte dramatično povišala, če bodo sankcije povezane z našo nafto ... Cena bo dosegla najmanj 200 dolarjev za sod," je dejal iranski naftni minister Rostam Qasemi.

Cene nafte se trenutno gibljejo pri okoli stotih dolarjev za 159-litrski sod. V petek se je cena teksaške lahke nafte ustavila pri 99,89 dolarja, cena severnomorske nafte brent pa pri 107,04 dolarja za 159-litrski sod.

Trg je sicer vse bolj zaskrbljen zaradi iranskih groženj o zaprtju Hormuške ožino, če bo Zahod uvedel sankcije zoper Iran zaradi njegovega jedrskega programa.

Hormuška ožina je strateško pomembna točka v Perzijskem zalivu, saj skoznjo na tankerjih potuje 40 odstotkov svetovne nafte, na območju pa so tudi pomembne izvoznice nafte in plina Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Vsako razkazovanje mišic med Iranom in ZDA na tem območju lahko predstavlja motnje v dobavi črnega zlata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.