Svet
43 ogledov

Cena za zavrnitev beguncev: 250 tisoč evrov na begunca

Begunci, grčija EPA
Evropska komisija bi denarno kaznovala države, ki nočejo sprejeti beguncev.

Evropska komisija je danes predstavila predlog reforme evropskega azilnega sistema, novo strategijo s katero bi države članice prepričala, da bi v okviru premestitvene sheme sprejeli prosilce za azil. Sedanji sistem, ki temelji na načelu prve vstopne države, po mnenju Bruslja ni ne pošten ne vzdržen, saj prelaga breme in odgovornost glede prosilcev za azil na majhno število držav, zlasti tistih na zunanjih mejah EU.

Komisije je, kot poroča Politico, predlagala ohranitev načelo obstoječega sistema prve vstopne države, vendar bi sistem vključeval takoimenovani popravni mehanizem, ki bi se uveljavil, če bi država prejela nesorazmerno veliko število prošenj za azil glede na velikost in ekonomsko stanje. 

Beguncev nočejo sprejeti Slovaška, Madžarska in Češka

Države, ki pri porazdelitveni shemi prebežnikov ne bi sodelovale, bi morale plačati znesek v višini 250.000 evrov na begunca. Ta denar bi nato namenili tistim članicam, ki bi prevzele skrb za begunce. Ukrep sicer ne bi veljal za Veliko Britanijo in Irsko. 

Od okoli 160 tisoč beguncev, ki so upravičeni do statusa mednarodne zaščite, so države EU doslej pristale na premestitev okoli 1500 prebežnikov. Slovaška, Madžarska in Češka so kljub grožnjam s tožbami naznanile, da beguncev ne bodo sprejele. 

Prvi prebežniki v Slovenijo 12. maja

Slovenija bo glede na marca sprejet načrt premestitve in trajne preselitve premestila premestila 567 oseb iz Italije in Grčije (ali druge države članice, ki bi bila izpostavljena hudemu pritisku na nacionalni migracijski in azilni sistem) in preselila 20 oseb iz tretjih držav. Prvi prebežniki iz Eritreje naj bi v Slovenijo prišli 12. maja.  

Končno število oseb bo verjetno višje, odvisno od trenutnih migracijskih razmer in končnega dogovora o številu premeščenih oseb. Do konca leta 2016 bi tako v Slovenijo sprejeli 280, v letu 2017 pa 287 oseb, ki očitno potrebujejo mednarodno zaščito, iz Italije in Grčije. 20 oseb, ki bodo trajno preseljene, bo k nam predvidoma prišlo v letu 2016.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • roughntumble78 10:17 06.maj 2016.

    Se je kdo vprašal kakšno vlogo imajo pri tem mediji. Ne samo naši. Evropski, svetovni. Kdo našim "šolarčkom" servira novice? Od kod pridejo seznami, kaj naj se objavi, kaj ne? Poklic novinar nosi manj časti kot npr. "Kurba" ali pa ...prikaži več "Zvodnik". Servirate nam smeti o hiši groze in dve norcih, o odtujenih živalih iz pašnika... Kaj pa o napadu migrantov na avtobus poln nemških srednješolcev v Franciji (ki ga je rešila prisebnost voznika avtobusa), o skupinskem posilstvu in brutalnem umoru ameriške študentke na Dunaju, ki so ga zagrešili prosilci za azil v EU. Dajmo pogledat statistiko posilstev v Avstriji, Nemčiji, Danski in na Švedskem.

  • roughntumble78 10:16 06.maj 2016.

    Pa iz koga se vi delate norca? A smo res tako anemični? VB forsira izstop iz EU (upravičeno), kar logično gledano pomeni, da se bo število beguncev moralo razporediti na eno veliko državo manj. Kdaj je prepozno, ko ti Kenijec ...prikaži več ubije ženo, hčero, matero? Liberalno usmerjenim zaslepljencem se na tem mestu opravičujem, nisem ne levičar ne desničar, a če bo podobno kot z našimi "integriranimi" Romi, potem bodo naši otroci (eden oz. dva) vse življenje garali za dostojen standard prisiljencev, ki bodo imeli 4+ otroke in lepo živeli od državne pomoči. Študije so pokazale, da v zadnjih 15-letih npr. Nemčija od priseljencev ni imela prav nobene koristi. Nasprotno bili so na vrhu črpanja sredstev iz socialnih transferjev in na dnu statistike delavnih razmerij.Winston Churchill je nekoč rekel "Če do 20-ega leta nisi nikoli bil levičar, nimaš srca. Če si po 20-em letu kdaj še levičar, potem nimaš pameti." Dajte malo razmislit!!!

  • roughntumble78 10:15 06.maj 2016.

    Se je kdo vprašal kakšno vlogo imajo pri tem mediji. Ne samo naši. Evropski, svetovni. Kdo našim "šolarčkom" servira novice? Od kod pridejo seznami, kaj naj se objavi, kaj ne? Poklic novinar nosi manj časti kot npr. "Kurba" ali pa ...prikaži več "Zvodnik". Servirate nam smeti o hiši groze in dve norcih, o odtujenih živalih iz pašnika... Kaj pa o napadu migrantov na avtobus poln nemških srednješolcev v Franciji (ki ga je rešila prisebnost voznika avtobusa), o skupinskem posilstvu in brutalnem umoru ameriške študentke na Dunaju, ki so ga zagrešili prosilci za azil v EU. Dajmo pogledat statistiko posilstev v Avstriji, Nemčiji, Danski in na Švedskem. Pa iz koga se vi delate norca? A smo res tako anemični? VB forsira izstop iz EU (upravičeno), kar logično gledano pomeni, da se bo število beguncev moralo razporediti na eno veliko državo manj. Kdaj je prepozno, ko ti Kenijec ubije ženo, hčero, matero? Liberalno usmerjenim zaslepljencem se na tem mestu opravičujem, nisem ne levičar ne desničar, a če bo podob