Svet
12 ogledov

Cene hrane dviga ekstremno vreme

Sladka koruza Shutterstock
V naslednjih dveh desetletjih lahko cene osnovnih prehranskih izdelkov drastično poskočijo zaradi podnebnih sprememb.

Pri skupini za boj proti revščini Oxfam predvidevajo, da bi lahko bila do leta 2030 svetovna izvozna cena koruze za 177 odstotkov višja kot leta 2010, pšenice za 120 odstotkov višja, oluščenega riža pa za 107 odstotkov.

Podražitve je mogoče pričakovati zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov, kot so suše in orkani, opozarjajo pri Oxfamu. Pojasnjujejo, da lahko ena naravna nesreča dvigne cene toliko kot dve desetletji ustaljenih vremenskih sprememb oziroma povišanj temperatur in sprememb režima padavin, ki bi v tem primeru vplivale za tretjino ali polovico, medtem ko bi ekstremi vplivali veliko bolj.

Hitro težava podhranjenosti

"Kratkoročni skok cen ima lahko občutno hujše posledice na najbolj ogrožene prebivalce kot postopna rast, ki se ji lažje prilagodijo," poudarjajo. Glede na dejstvo, da v državah v razvoju mnogi za hrano porabijo 75 odstotkov prihodkov za hrano, rast cen teh izdelkov hitro pripelje do problema podhranjenosti. Poleg tega so mnogi iz omenjenih držav prisiljeni v zadolževanje in prodajo sredstev za proizvodnjo, kar ima dolgoročne ekonomske posledice in zmanjšuje možnost, da si opomorejo.

Kmetje iz teh držav poleg tega pogosto ne morejo ustvarjati dobička na račun podražitev njihovih izdelkov, saj jim niso dostopni krediti in vlaganja v širitev proizvodnje. Njihove investicije tudi omejujeta omejitev in nestabilnost cen, saj brez dostopa do finančnih trgov tvegajo kratkotrajne pocenitve izdelkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.