Svet
9 ogledov

"Cene hrane na nevarnih ravneh"

null Žurnal24 main
Svetovna banka v zadnjem poročilu opozarja, da so cene hrane na "nevarnih ravneh" in so od lanskega junija v revščino potisnile 44 milijonov ljudi.

Poročilo omenjene banke, ki spremlja gibanje cen hrane po svetu, navaja, da so se le-te od oktobra lani do januarja letos povišale za 15 odstotkov. Na udaru pa so predvsem revni prebivalci sveta, ki polovico svojega dohodka porabijo za osnovne življenjske potrebščine.

Podražitvam hrane se nismo mogli izogniti niti Slovenci.

V prvih mesecih leta se je podražilo meso, mleko in kruh. Več v povezavah na desni strani.

"Cene hrane po svetu naraščajo na nevarne ravni in grozijo milijonom revnih ljudi na svetu," je v izjavi zapisal prvi mož Svetovne banke Robert Zoellick.

Dejal je tudi, da so tudi visoke cene hrane eden izmed glavnih vzrokov za proteste na Bližnjem vzhodu.

O visokih cenah hrane se je razpisalo tudi posebno poročilo Organizacije za hrano in kmetijstvo, ki deluje v okviru Združenih narodov. Kot so v njem zapisali v začetku februarja, so cene hrane svoj rekord dosegle januarja letos.

Prav o hitro naraščajočih cenah hrane bo govora tudi na srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic skupine G20, ki bo ta konec tedna potekalo v Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.