Svet
50 ogledov

Cene nafte na ravneh izpred 13 let, gorivo le rahlo cenejše

Naftno črpališče Shutterstock
Na svetovnih borzah cena surove nafte pada že več let zaporedoma, kar pa se pri cenah goriva na naših bencinskih servisih ne pozna kaj dosti.

"Že več let traja trend padanja cen surove nafte. Razlog je prevelika ponudba, cene so vedno odvisne od ponudbe in povpraševanja. Na trgu je trenutno veliko več nafte, kot jo države porabijo. Povpraševanje pa se zmanjšuje zaradi slabega gospodarskega stanja. Gospodarske rasti še ni, problematična sta Rusija in Kitjajska, kjer se razmere še posebej zaostrujejo," poudarja Aleš Peternel iz Slovenskega nacionalnega naftno-plinskega komiteja. 

Nafta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Med letoma 2010 in 2012, ko so se svetovna gospodarstva zaradi recesije najbolj šibila, so bile cene nafte na svetovnem trgu kar dvakrat višje kot danes.

"Od takrat se je proizvodnja krepko povečala. Predvsem to velja za Združene države, kjer je velikem porastu uporaba nekonvencionalnih postopkov pridobivanja nafte, kot je recimo fracking," opozarja Peternel.

"Manevrskega prostora za dvig trošarin je še veliko"

Cene goriva pri nas v zadnjih mesecih sicer padajo, a kljub temu bistveno manj kot se je znižala cena nafte na svetovnih trgih. Z višanjem trošarin na naftne derivate tako največ služi država.

"Manevrskega prostora za dvigovanje trošarin je še veliko," pravi ekonomist Sašo Polanec in dodaja: "Toda njihova višina ne sme preseči tistih iz sosednjih držav. Avtoprevozniki namreč natanko vedo, kje bodo privarčevali s točenjem goriva. Če bo v sosednji državi ceneje, se bodo pač ustavili tam."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:45 20.avgust 2015.

    Itak bi mogl prešaltat iz nafte na kej bolj sprejemljivga.

  • Jagijagi1 16:00 20.avgust 2015.

    Tete in szrici v javni upravi morajo dobiti plačo!Vprašanje pa je koliko tet in stricer zares potrebujemo?

  • mihajuz 14:34 20.avgust 2015.

    Banda!