Svet
2927 ogledov

Cene nafte prvi dan novega tedna navzdol

Nafta Profimedias
Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Navzdol jih potiska predvsem nekaj bolj pesimistično razpoloženje na finančnih trgih v Aziji.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena septembra, se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za 1,09 dolarja na 93,61 dolarja za 159-litrski sod. Septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se pocenile za 98 centov na 102,22 dolarja. 

Lahko sledi upad povpraševanja

Cene nafte na svetovnih trgih že več tednov nihajo med zaskrbljenostjo glede upočasnitve gospodarske rasti, ki običajno vodi v upad povpraševanja, ter manjšo ponudbo. Slednja je predvsem posledica ruskega napada na Ukrajino ter strogih sankcij večinoma zahodnih držav.

Ni stabilnosti 

Ker vlagatelji ne vedo, ali bo prevladalo manjše povpraševanje ali manjša ponudba, cene nafte že več tednov iz dneva v dan močno nihajo. Ne glede na to pa so gibljejo na visokih ravneh, od tistih v začetku leta so trenutno višje za dobrih 30 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.