Svet
16 ogledov

Cenejše telefoniranje, hitrejše potovanje ...

dolenjska 20.04.11., obrezje, promet, policija, mejni prehod, meja, foto: nada c Nada Černič Cvetanovski
Z vstopom Hrvaške v EU bo odpravljen carinski nadzor, znižale se bodo cene mobilnega gostovanja. Medtem pa bo nadzor na meji ostal.

Naša južna soseda Hrvaška bo jutri postala 28. članica Evropske unije (EU). To bo  prineslo določene spremebe tudi za nas.

Ena izmed najbolj aktualnih je gotovo nadzor na meji, ki pa bo zaenkrat ostal, saj Hrvaška s 1. julijem še ne bo postala članica schengenskega območja. Sta pa Slovenija in Hrvaška podpisali dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole. To pomeni, da bo na 33 od 57 mejnih prehodov med državama omogočen hitrejši prestop državne meje z zgolj enim, vstopno-izstopnim preverjanjem.

Ostaja nadzor nad trošerinskimi izdelki

Ukinjena bo tudi carinska kontrola, kar bo še ena izmed prednosti potnikov, saj ob prehodu meje ne bo treba več prijaviti gotovine, prav tako ne bo nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil ... Še vedno pa bodo pristojni poostreno nadzirali prenos tobačnih izdelkov, alkohola ter goriva.

Med novostmi, ki bodo začele veljati 1. julija, je tudi ta, da potniki s prebivališčem v EU ob nakupu blaga na Hrvaškem ne bodo več upravičeni do vračila DDV, enaka ugodnost pa bo prenehala veljati tudi za Hrvate.

Kuna ostaja

S 1. julijem bo Hrvaška postala tudi članica enotnega območja plačil, kar pomeni, da bodo banke za nakazila zaračunavale enako kot ostale banke v območju SEPA. Kljub vstopu v EU, naši sosedje še ne bodo spremenili svoje valute. Tako bomo denar še vedno morali zamenjati, če bomo odšli na obisk čez mejo.

Telefonirali bomo ceneje

Gostovanje v hrvaškem mobilnem omrežju bo z vstopom Hrvaške v EU cenejše. Mobilni operaterji bodo morali namreč upoštevati najvišje tarife, ki jih določa EU. To pomeni,da bo minuta odhodnega klica lahko stala največ 24 centov, minuta prejetega klica pa največ sedem centov. Najvišje cene za SMS sporočila se bodo znižale na največ osem centov.

Več pravic pri zdravstvenih storitvah

Ker bo od 1. julija naprej na Hrvaškem veljal evropski pravni red, bomo lahko kot člani EU v času bivanja na Hrvaškem imeli pravico do zdravstvene obravnave, kot jo na Hrvaškem nudijo za svoje državljane na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Komentarjev 1
  • Pepi 20:36 30.junij 2013.

    To,to nam je pomembno,da bomo ceneje telefonirali,hitreje potovali,bravo evropaaaaaaaaaaaaaa-hahahahahahah