Svet
0 ogledov

Cepivo bo zagotovo septembra

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da bo cepivo proti novi gripi na voljo v septembru. Prav tako zavračajo namige, da bi zaradi hitre izdelave zanemarili stranske učinke.
"Cepivo bo narejeno po stari in preizkušeni metodi," zagotavlja vodja raziskav pri Svetovni zdravstveni organizaciji dr. Marie Paul Kieny.

Po njenem mnenju bi morali biti med prvimi cepljenimi otroci in noseče ženske, ravno ti dve skupini pa nekateri izpostavljajo kot najbolj ranljivi in dojemljivi za stranske učinke. Še posebej izpostavljajo sicer zelo redko nevrološko motnjo Guillame Barrejev sindrom, ki so jo pri 500 ljudeh odkrili leta 1976 v Združenih državah, ko so preizkušali eno izmed cepiv za gripo.

Kienyjeva pravi, da vedo veliko o reakcijah nosečnic in otrok na cepiva za navadno gripo in da bodo skrbno spremljali, če se bodo pri kom pojavili stranski učinki. "Kakovost kontrole cepiv je danes veliko boljša kot pred 30 leti," pojasnjuje Kienyjeva.

Cepivo že testirajo, niso pa še ugotovili, ali bodo morali ljudje dobiti eno ali dve dozi cepiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.