Svet
572 ogledov

Cepivo pričakujejo do konca leta

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Direktor ameriškega NIJZ pričakuje cepivo proti koronavirusu do začetka leta 2021.

Direktor ameriškega nacionalnega centra za zdravje Anthony Fauci je v torek v kongresu izrazil previden optimizem, da bo cepivo proti novemu koronavirusu nared do konca letošnjega leta oziroma do začetka prihodnjega leta, vendar opozoril, da bo naslednjih nekaj tednov v ZDA glede pandemije kritičnih.

Fauci je pričal v odboru za energijo in trgovino predstavniškega doma kongresa, ki je med drugim pristojen tudi za cepiva. Poleg njega so zaslišali tudi direktorja Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Roberta Redfielda, komisarja zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephena Hahna in pomočnika ministra za zdravje Bretta Giroira.

Trump: Okužb bi bilo manj, če bi bilo manj testiranj

Vsi so zagotovili, da jim ni nihče naročil, naj upočasnijo testiranje za novi koronavirus, potem ko je predsednik ZDA Donald Trump to omenil na sobotnem predvolilnem zborovanju v Tulsi, v torek pa zatrdil, da je mislil resno ne glede na to, da so uslužbenci Bele hiše zatrjevali, da se je predsednik le šalil. Trump namreč meni, da bo okužb v ZDA manj, če bodo opravili manj testov.

V ZDA so doslej testirali 27 milijonov ljudi in ugotovili 2,3 milijona okužb, kar je 8,4 odstotka. Za covidom-19 je doslej umrlo več kot 121.000 Američanov, kar je največ na svetu.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa
Fauci in Redfield sta povedala, da imata redne stike s strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ne glede na to, da je Trump prekinil ameriško financiranje organizacije in jo skupaj s Kitajsko, mediji, demokrati in še kom okrivil za okužbe in smrti v ZDA. Oba sta tudi povedala, da se pred Trumpovo prekinitvijo odnosov z WHO z njima ni nihče posvetoval.

Fauci je potrdil, da je Bela hiša Nacionalnemu inštitutu za zdravje naročila, naj preneha izvajati raziskave o tem, kako se koronavirus širi z netopirjev na ljudi. Glavna znanstvena teorija o izbruhu pandemije novega koronavirusa je, da je nastal na Kitajskem na tržnici pri netopirjih in se razširil na človeka.

FDA ne sodeluje s projektom "operacija hitreje od svetlobne hitrosti"

Hahn je dejal, da FDA ne sodeluje s projektom "operacija hitreje od svetlobne hitrosti" Bele hiše za hitro proizvodnjo in potrditev cepiva proti koronavirusu. Bela hiša trdi, da je vse nared za hitro proizvodnjo in distribucijo, le cepivo je treba še odkriti in ga potrditi. "FDA deluje na podlagi znanosti in podatkov," je dejal Hahn.

Dodal je, da iz Bele hiše ni bilo čutiti nobenega pritiska glede zdravila za malarijo hidroksiklorokin. Tega je Trump propagiral proti koronavirusu in dejal, da ga je tudi sam jemal preventivno, FDA pa je pred kratkim umaknila izredno dovoljenje za uporabo zdravila proti covidu-19.

Skrbi ga naraščanje okužb

Faucija zelo skrbi naraščanje okužb po številnih zveznih državah ZDA in je izrazil nasprotovanje vsem večjim zborovanjem, tudi tistim, ki jih pripravlja Trump. Ta je v torek pripravil zborovanje v veliki cerkvi v Phoenixu. Arizona je v ponedeljek dosegla rekord s 3600 potrjenimi okužbami, podobno se je s 5000 okužbami zgodilo v Teksasu in v Louisiani s 1356.

Na vprašanje o tem, da so temnopolti prebivalci ZDA veliko bolj prizadeti s koronavirusom kot belci, je Fauci menil, da je to zaradi tega, ker večinoma delajo v poklicih, ki so nujni in vključujejo interakcije v javnosti. Drugi razlog pa je, da temnopolti bolj trpijo zaradi bolezni, kot je povišan krvni tlak in diabetes, ki slabšajo simptome covida-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 09:44 24.junij 2020.

    prvo naj se cepijo gatar in njegovi podrepniki fauči, fafačina, beovićka, crack. tukaj pri nas pa je right že kar dobro cepljen od zadaj na suho :D