Svet
2943 ogledov

Cepivo primerjala z rusko ruleto

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
EMA državam članicam EU odsvetuje posamičen nakup cepiva rusegao cepiva Sputnik V.

Vodja upravnega odbora Evropske agencije za zdravila (Ema) Christa Wirthumer-Hoche je odsvetovala nacionalno odobritev ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V državah članicah Evropske unije. To je primerjala z rusko ruleto in pojasnila, da je za zdaj o cepivu znanega še premalo.

Sputnik V bi kupili Hrvaška in Avstrija, z njim cepijo že na Madžarskem

Kot je znano, nakup ruskega cepiva Sputnik V načrtuje Hrvaška, o dobavi se je z Moskvo pogovarjala tudi Avstrija, na Madžarskem pa z njim že množično cepijo. Države članice EU sicer cepiva nabavljajo preko skupnih naročil, po tem, ko cepivo odobri Evropska agencija za zdravil (EMA). Države članice lahko cepivo sicer nabavijo tudi samostojno, vendar vso odgovornost v tem primeru nosi ministrstvo za zdravje ali agencija za zdravila države članice. 

"To bi lahko primerjali z rusko ruleto"

"To bi lahko primerjali z rusko ruleto," je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF glede nacionalnih odobritev ruskega cepiva dejala Wirthumer-Hochejeva. "Potrebujemo dokumente, ki jih bomo nato pregledali. Trenutno nimamo podatkov o stranskih učinkih pri cepljenih osebah," je poudarila. "Smo v neznanem, zato močno odsvetujem nacionalno izredno odobritev." 

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer pred štirimi dnevi začela pregled ruskega cepiva proti koronavirusu Sputnik V, ki so ga v Moskvi odobrili pred enim letom. Z njim cepijo tudi v Braziliji, Argentini, Alžiriji, Boliviji, Srbiji in Iranu.

AstraZeneca uresničila manj kot desetino dogovorjenih dobav

Rusija je sporočila, da bo od junija do konca leta lahko dobavila cepivo za 50 milijonov Evropejcev. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kritična do farmacevtskega podjetja AstraZeneca, ki je uresničilo manj kot desetino dogovorjene dobave EU v prvem četrtletju. Zaradi zamud pri dobavi potrjenih cepiv, za rusko cepivo Sputnik V kaže zanimanje vse več držav. 

 

Komentarjev 15
  • Janez 15:13 13.marec 2021.

    Po sedanjih podatkih je cepljenje res kakor ruska roleta. Ne veš kdaj boš krepnil zaradi cepiva oz. kdaj pa boš imel samo hujšo reakcijo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:20 09.marec 2021.

    Toliko se je v obdobju korone enega dreka zmešalo, takih in onakih šplekulacij zgodilo, pa še in še, da res človek ne ve več komu naj verjame. Saj smo vsi že čisto zmešani, nestrpni eden do drugega, sovražni do drugače ...prikaži več mislečih, kar pa gre politiki na roko in lahko vodo na svoj mlin pelje.

  • patriot5 21:10 08.marec 2021.

    Še sreča, da imamo vse informacije ostalih cepiv. Niti ne veš s kakšnim cepivom si cepljen, farmacija skriva podatke cepiv, sam si si kriv pri neželenih učinkih. Hvala za informacije.