Svet
2 ogledov

Cepivo uspešno zatrlo različico virusa HIV pri opicah

Laboratorij Shutterstock
Ameriški znanstveniki so razvili cepivo, ki je se je izkazalo za uspešno pri izkoreninjenju opičje različice virusa HIV.

Pri dobri polovici cepljenih živali je namreč virus imunske pomanjkljivosti, imenovan SIV, izginil iz telesa. Podobno testiranje bi znanstveniki zdaj radi uporabili pri cepivu za HIV pri ljudeh.

Raziskovalci so se posvetili še posebno agresivni obliki virusa SIV, ki je približno stokrat smrtonosnejša kot HIV. Okužene opice po navadi umrejo v dveh letih, poroča britanski BBC.

Virus preoblikovali za boj proti virusu

Kot osnovo za cepivo so uporabili citomegalovirus (CMV), ki spada med herpese. Preoblikovali so ga tako, da namesto da bi povzročil bolezen, spodbudi imunski sistem v boj proti virusu SIV. "Ohranja oborožene sile, ki nadzorujejo celotno tkivo telesa, ves čas, za nedoločen čas," je pojasnil Gene Picker z univerze v ameriški zvezni državi Oregon, kjer so izvedli raziskavo.

Znanstveniki so opice najprej cepili, nato pa jih izpostavili virusu SIV. Najprej se je okužba pri vseh začela širiti, a telesa večine opic so se odzvala in virus uničevala. Cepljenje se je izkazalo za uspešno pri devetih od 16 opic. Pri teh tudi po obdobju od leta in pol do treh let niso zaznali virusa.

Brez virusa

Kot pojasnjuje Picker, je sicer zelo težko trditi, da je uspelo popolno izkoreninjenje virusa, saj je vedno mogoče, da obstaja celica, ki je niso preiskali in vsebuje virus. "A vendarle v večini primerov in ob zelo strogih merilih v telesih teh opic ni ostalo nič virusa," je poudaril.

Ekipa raziskovalcev še vedno poskuša ugotoviti, zakaj je cepivo delovalo le pri dobri polovici opic. "Možno je, da je virus tako patogen, da je to največ, kar bomo kdaj dosegli," je menil.

Bi lahko delovalo pri ljudeh?

Znanstveniki zdaj preizkušajo cepivo, da bi ugotovili, ali ga bo mogoče uporabljati za zdravljenje s SIV okuženih opic, poleg tega pa bi radi ugotovili, ali bi podobna tehnika delovala pri ljudeh.

Picker je ob tem opozoril, da se je treba pri izdelavi različice cepiva za ljudi prepričati, da je popolnoma varna. Če jo bodo pristojne oblasti na koncu odobrile, začetke prvih kliničnih preizkusov načrtuje v naslednjih dveh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.