Svet
16 ogledov

Cepivo za gripo naj bi povzročalo paralizo

Žurnal24 main
Na Hrvaškem preverjajo cepivo za gripo. Domnevno naj bi zaradi njega pacienti zboleli za Guillain-Barrejevim sindromom. V Sloveniji podobnih primerov še nismo imeli.

Na Hrvaškem naj bi v dveh letih zaradi cepiva kar štirje ljudje zboleli za Guillain-Barrejevim sindromom, zaradi katerega lahko pri obolelem pride do težke paralize, poroča dnevnik.hr.

"Imamo štiri primere Guillain-Barrejevega sindroma, pri katerih obstaja sum, da bi jih lahko povzročili škodljivi učinki cepiva. Za zdaj povezave še niso dokazane," je dejal zdravnik Darko Krnić iz Agencije za zdravila in medicinske pripomočke (Halmed) in dodal, da gre za težko bolezen. Trije oboleli si morajo pri hoji pomagati s hodali, ena oseba je že umrla. O vsem skupaj so obvestili tudi Svetovno zdravstveno organizacijo.

Da s cepivom ni vse v najlepšem redu, je v začetku meseca prva objavila Slobodna Dalmacija, ki je objavila zgodbo o treh pacientih, ki so jim po cepljenju diagnosticirali omenjeni sindrom. Zanimivo je, da nobeden od primerov ni bil evidentiran, čeprav bi po zakonu to morali storiti, piše index.hr.

V Sloveniji za zdaj težav ni

V zadnjih petih letih na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS niso prejeli nobene prijave neželenih učinkov po cepljenju proti gripi, kjer bi bili navedeni podobni primeri, kot jih zdaj preiskujejo na Hrvaškem, so nam sporočili z IVZ-ja.

Le trije nezaželeni učinki

So pa bili v petletnem obdobju trije resni neželeni učinki po cepljenju proti gripi. V prvem primeru je šlo za otroka, ki je bil sočasno cepljen še s petvalentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in hemofilusi tipa b, po cepljenju je prišlo do povišane telesne temperature in zelo kratke epizode vročinskih krčev, bil je dva dni na opazovanju v bolnišnici in odpuščen brez posledic.

Katero od obeh cepiv je bilo vzrok za te neželene učinke, ni bilo mogoče razločiti. V drugem primeru je šlo za alergijsko reakcijo po cepljenju z otekanjem v obraz, oseba je bila en dan v bolnišnici in odpuščena brez posledic.

V tretjem primeru pa je šlo za povišano telesno temperaturo in spremembe v krvni sliki, vendar vzrok za te neželene učinke ni bilo cepivo, ampak sočasno jemanje drugega zdravila, so nam dejali na IVZ-ju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.