Svet
40 ogledov

Cepljenje mu ni pomagalo

Na Hrvaškem imajo potrjenih 300 okužb z virusom prašičje gripe. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Prašičja gripa je na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini terjala pet življenj, o smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Italije, Danske in Nemčije. Med preminulimi tudi moški, ki se je cepil.

Na Hrvaškem so do zdaj umrli trije ljudje. Med njimi tudi 46-letni moški, ki je bil proti gripi cepljen. Moškega so hospitalizirali v soboto, a zdravljenje ni bilo uspešno. Umrl je zaradi akutnega respiratornega distresnega sindroma, ki je bil posledica gripe.

Moški je pred štirimi leti prebolel težko obliko legionele, bil je sladkorni bolnik in tehtal je okrog 150 kilogramov. Vsi ti dejavniki lahko povzročijo zaplete. Direktor zagrebške Bolnišnice Frana Mihajlevića Ante Beus je za Večernji list potrdil, da se je moški pred mesecm dni cepil proti gripi. Vse kaže, da 46-letnik po cepljenju ni razvil protiteles, ki bi ga zaščitila pred boleznijo.

Zdravniki preučujejo tudi možnost, da je imel omenjeni krvno bolezen, ki mu je še niso odkrili. Glede na visoko odstopanje števila krvničk od normalnih vrednosti bi lahko imel levkemijo. Slednja pa bi lahko preprečila razvoj protiteles, meni Beus.

Umrla šestletna deklica
V Nemčiji je umrla šestletna deklica, okužena z virusom prašičje gripe, za katero pa še ni znano, ali je umrla zaradi gripe ali zaradi druge bolezni. V Nemčiji sta na začetku meseca umrla dva človeka.

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine. Umrli sta dva človeka, zaradi prašičji gripi podobnih simptomov so v bolnišnice v Sarajevu, Tuzli in Banjaluki sprejeli 20 ljudi.

V Italiji je umrl neki 51-letni moški iz Barija na jugu Italije. Na Danskem sta umrla dva moška, ki pred okužbo z virusom H1N1 nista trpela za katero izmed kroničnih bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.