Svet
20 ogledov

Cerkev obsodila pedofilskega duhovnika

Cerkev v Privlaki Dino Stanin/PIXSELL
Katoliška cerkev na Hrvaškem je prvič na podlagi cerkvenega prava enega svojih duhovnikov obsodila na duhovno, materialno in moralno kazen zaradi pedofilije.

Upokojenega 74-letnega duhovnika Nedjeljka Ivanova so spolnih zlorab v času službovanja v vasi Bibinje pri Zadru obtožile nekatere od njegovih žrtev.

Predstavnik cerkvenega sodišča Zdravko Katuša je na današnji novinarski konferenci v Zadru potrdil, da so Ivanova obsodili, a ni želel povedati, kakšna bo kazen. Ivanov, ki živi v zadrskem domu za upokojene duhovnike, izjav ni želel dajati.

Ugotovili bistvene elemente pedofilije

Medtem je zadrska nadškofija na svoji spletni strani objavila izjavo zadrskega nadškofa Želimirja Puljića, ki je potrdil, da so pri Ivanovu ugotovili bistvene elemente kaznivega dejanja pedofilije.
"Proti njemu so sprejeti ukrepi, kot jih določajo cerkveni zakoni ter so duhovne, materialne in moralne narave," je povedal nadškof. Kot je pojasnil, "don Nedjeljko" ni izgubil kleriškega oz. duhovniškega stanu, saj to ni v pristojnosti domačih cerkvenih sodišč, temveč vatikanske kongregacije za nauk vere. So mu pa med drugim naložili, da se mora opravičiti žrtvam.
Potrdil je tudi, da bo Ivanov ostal v zadrskem domu za upokojene duhovnike, ki bo obenem edino mesto, kjer bo smel voditi maše.

Pohvalil pogum žrtev

O številu vseh duhovnikovih žrtev v nadškofiji molčijo, češ da imajo pravico do zasebnosti. Je pa nadškof pohvalil pogum žrtev, ki so spregovorile javno, in zatrdil, da niso nobeni od njih nikoli prepovedovali, da o kaznivih dejanjih govori s pravosodjem. Informacij o tem, da bi katera od žrtev zaradi spolnih zlorab ovadila zadrsko nadškofijo, nimajo.

Zadrska nadškofija je marca 2012 potrdila, da preiskujejo obtožbe proti Ivanovu zaradi spolnih zlorab več deset dečkov v obdobju 20 let. O početju Ivanova so javno spregovorile nekatere od njegovih žrtev, ki so zdaj odrasli moški in ne živijo več v Bibinjah.

Po civilnem pravu zastaralo

Eden od njih je pred dvema letoma o pretresljivih izkušnjah spregovoril na Hrvaški televiziji (HTV). Na zlorabe je opozarjal že tudi leta 2004, a se takrat nihče ni odzval. Nekatere žrtve so kasneje pojasnile, da so staršem o zlorabah povedale že takoj zatem, ko so se zgodile, a so njihove besede naletele na gluha ušesa.

Hrvaški časniki so poročali, da so za početje duhovnika vedeli tudi v Cerkvi ter da je imel duhovnik močnega zaščitnika v zadrski nadškofiji. Ivanov je med drugim prejel bibinjsko nagrado za življenjsko delo z obrazložitvijo, da je veliko storil za duhovno življenje krajanov. Primer Ivanova je sicer po civilnem pravu 15 let po storjenem zločinu zastaral, zato ga zadrsko tožilstvo ne bo kazensko preganjalo. Hrvaška zakonodaja sicer za spolne zlorabe predvideva zaporno kazen do največ petih let.

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih nekaj letih več pedofilskih škandalov, v katere so bili vpleteni katoliški duhovniki. Dva, Ivan Čuček in Drago Ljubičić, sta bila obsojena na 21 oziroma 36 mesecev zapora zaradi spolne zlorabe otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.