Svet
21 ogledov

Cerkev priznala napake

Žurnal24 main
Predsednik nemške škofovske konference je priznal napake Katoliške cerkve v državi pri obravnavi škandala zaradi spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki.

Cerkev ni storila dovolj za pomoč žrtvam zlorab, je dejal nemški nadškof Robert Zollitsch in v poslanici na veliki petek pozval k novemu začetku. "Rane, ki so bile zadane, je le s težavo mogoče zaceliti. Toliko bolj pomembno je zato našo pozornost, naklonjenost in vso možno podporo usmeriti k žrtvam," je poudaril.

Kot je dejal Zollitsch, je Cerkev v Nemčiji spolni škandal navdal z žalostjo, grozo in sramom. "Pretreseni smo zaradi trpljenja, ki je bilo povzročeno žrtvam, ki desetletja svojih ran pogosto niso mogle izraziti z besedami," je povedal Zollitsch, ki pa se ni dotaknil obtožb, da je skušala Cerkev prikriti zlorabe.

Rimskokatoliška cerkev v Nemčiji je sicer minuli teden, potem ko je v zadnjem času prišlo na dan več kot 250 primerov zlorab, odprla brezplačno telefonsko linijo. Na njej lahko žrtve prijavijo spolne zlorabe v Cerkvi, nudijo pa jim tudi pomoč in nasvete.

Za žrtve spolnih zlorab so podobno telefonsko linijo odprli tudi v Avstriji. Kot je danes povedal predstavnik združenja Platforma žrtev nasilja Cerkve Holger Eich, se je na številko v dveh tednih obrnilo kakih 174 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.