Svet
494 ogledov

Cerkev v škandalu zaradi predsednikove žene

 Enrique Peña Nieta EPA
Katoliška cerkev v Mehiki se je le nekaj dni pred obiskom papeža znašla v primežu obtožb, da so v njenem vrhu za aktualnega predsednika države priredili lastna pravila o veljavnosti poroke.

Škandal je prišel na dan po zaslugi preiskovalnih novinarjev, ki so razkrili ozadje poroke predsednika države Enriqueja Peña Niete z igralko Angelico Rivero, s katero se je poročil 19 mesecev pred izvolitvijo na položaj leta 2012. 

Novinarji tednika Proceso so se namreč dokopali do dokumentov, ki so razkrili hitropotezno razveljavitev prejšnjega zakona Rivere, in to pod zelo čudnimi okoliščinami. 

Prva žena Peña Niete je umrla leta 2007. Peña Nieto se je nato zapletel v romanco z Rivero, zvezdnico mehiških limonad, o čemer je mehiški rumeni tisk na veliko pisal. Rivera je bila med 2004 in 2008 že poročena s TV producentom in imela z njim tri otroke, med katerima  sta se dva rodila izven zakonske skupnosti. 

Da se je lahko Peña Nieto cerkveno poročil z njo, je nadškofija v Mexico Cityju maja 2009 anulirala njen prvi zakon, saj da je bil na kanonsko nepravilen način sklenjen na plaži v Acapulcu. 

Razkriti dokumenti o poročnem certifikatu pa dokazujejo nasprotno, saj se je Rivera s takratnim partnerjem poročila najprej v eni od cerkva v Mexico Cityju v obredu pod vodstvom duhovnika, šele nato je sledil obred na plaži v Acapulcu, poroča Guardian. V odzivu v nadškofiji trdijo, da duhovnik med obredom ni imel dovoljenja za sklenitev zakona in da je bil prvi obred bolj "vaja" za obred v Acapulcu, prisotne priče pa da niso vedele, kaj podpisujejo.

Duhovnik, ki ju je poročil po menda neveljavnem postopku, je lani umrl za posledicami raka.

Obisk papeža oblastem ne more biti pogodu

Anuliranje zakonske zveze je po cerkvenem pravu mogoče za vse katolike, vendar je proces zapleten in lahko traja več let. Šele nedavno je papež Frančišek napovedal reformo odnosa do zakoncev, ki ne živijo več skupaj in pohitritev procesa ločitve, če zanjo obstajajo utemeljeni razlogi. 

Papež naj bi med obiskom Mehike veliko pozornosti namenil boju proti korupciji, kriminalu in neenakosti. Proti tem tegobam mehiške moderne družbe je vlada Peña Niete le slabo učinkovita. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 09:55 08.februar 2016.

    Ja, ja , vsi smo enaki, le nekateri so malo bolj enaki.

  • Avatar Leon
    Leon 09:53 08.februar 2016.

    Dokaz več,da RKC nima nič skupnega z bogom ,pač pa samo nategujejo naivce ! Ljudje pač ne ločijo vere in upanja !