Svet
1 ogledov

Cerkvena banka podpira seks, orožje in cigarete

Papež Benedikt XVI. je strog nasprotnik kontracepcijskih tablet. Žurnal24 main
Nemška katoliška banka (Pax-Bank) je vložila denar v orožje, kontracepcijske tablete in cigarete, razkriva nemški časnik Der Spiegel.

Katoliška banka (Pax-Bank) v Nemčiji je kupila delnice tobačnega podjetja, farmacevtskega, ki proizvaja kontracepcijske tablete, in orožarskega podjetja. Gre za tri stvari, ki jih cerkev obsoja, uporabo kontracepcijskih tablet pa je takoj ob izumu v 60. letih 20. stoletja razglasila za smrtni greh.

V britanskem orožarskem podjetju BAE Systems je kupila za 580 tisoč evrov delnic, za 160 tisoč evrov delnic je kupila pri ameriškem proizvajalcu kontracepcijskih tablet Wyeth, največ pa je odštela za delnice različnih tobačnih podjetij, in sicer 870 tisoč evrov.

Katoliška banka je torej za pregrehe porabila 1 milijon 610 tisoč evrov.

Ko je Der Spiegel razkril zgodbo, se je banka opravičila, ker "ni ravnala v skladu z etičnimi standardi". Tiskovni predstavnik banke pa se je celo zahvalil časniku, da jih je opozoril na sporne investicije. "Na žalost naše notranje revizije niso razkrile spornih investicij, očitno so jih spregledale," pojasnjuje tiskovni predstavnik. "Takoj bomo popravili napake in to brez negativnih posledic za naše stranke," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.