Svet
7 ogledov

Cern: za nadsvetlobno hitrost morda krivi instrumenti

Cern EPA
Znanstveniki Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi, ki so lani presenetili svet z odkritjem, da nevtrini morda potujejo hitreje od svetlobe, so v sredo zvečer sporočili, da je šlo morda za tehnično napako.

Meritve so bile namreč morda netočne zaradi napake na aparatih, uporabljenih za merjenje hitrosti nevtrinov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik Cerna James Gillies je v sredo zvečer potrdil, da so pri preverjanju odkritja naleteli na težavo. Kot je pojasnil, je eno od optičnih vlaken, uporabljenih v merjenjih, najverjetneje delovalo nepravilno. Napovedal je, da bodo letos opravili dodatna merjenja, s katerimi naj bi potrdili, ali je šlo res za napako.

Znanstveniki so na podlagi treh let merjenj septembra lani ugotovili, da nevtrini, delci z zelo majhno maso, razdaljo 730 kilometrov med Cernom v švicarski Ženevi in laboratorijem v italijanskem Gran Sassu prepotujejo 60 nanosekund hitreje od svetlobe.

Ta ugotovitev, ki je osupnila svet, je postavila pod vprašaj celo enega od temeljnih stebrov fizike, relativnostno teorijo Alberta Einsteina. V Cernu so tedaj sporočili, da so ugotovitve tako presenetljive, da jih morajo potrditi še drugi znanstveniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.