Svet
71 ogledov

Černobil (p)ostal mesto duhov

černobil Žurnal24 main
Jedrski nesreči. Černobil je 25 let pozneje zapuščen, v Fukušimo se bodo ljudje lahko dokaj kmalu vrnili.

Primerjava. “Podobnosti med Fukušimo in Černobilom ni. Skupno je le, da so bili pri obeh prisotni izpusti v okolje,” nam ob robu predavanja o primerjavi jedrskih nesreč v Černobilu in Fukušimi pove Bogdan Pucelj z Instituta Jožef Stefan. “Izpusti v okolici Černobila so bili bistveno večji, prav tako razširjenost. Posledic se ne da primerjati,” poudarja.

V torek bo minilo 25 let od jedrske katastrofe v Černobilu. Kraj je še vedno mesto duhov. “Tja se ljudje nikoli ne bodo mogli vrniti. No, mogoče čez sto tisoč let,” pravi Pucelj. Na vprašanje, kakšna bo okolica Fukušime čez 25 let, odgovarja: “Po moji oceni se bodo ljudje tja vrnili že bistveno prej. Ne bo kot Černobil, ki je dejansko zaprto območje.”

bogdan pucelj predavanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Raje v smrt kot stran
Nekaj deset ljudi danes še živi blizu Černobila, saj niso želeli zapustiti domov. Tako kot neki moški iz Fukušime, ki je raje storil samomor, kot privolil v evakuacijo. Po nekaterih ocenah pa Ukrajincem največ škode ni povzročilo sevanje, temveč strah. Število duševnih bolezni je namreč skokovito naraslo.

Ukrajina vs. Japonska
Černobil.
Imel je štiri reaktorje, eksplodiral je četrti. V prvem letu po nesreči je umrlo 28 ljudi. Za nesrečo je bil kriv človeški faktor. Evakuacije niso mogli izvesti. Fukušima: od šestih reaktorjev so trije uničeni. Do nesreče sta privedla potres in cunami. Evakuirali so več kot sto tisoč ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.