Svet
8 ogledov

Češka popisuje predebele

Če imate prijatelje s čezmerno težo, ste na dobri poti do nje tudi sami. (Foto: Žurnal24 main
Na zahtevo zavodov za zdravstveno zavarovanje Češka začenja s popisom državljanov s preveč kilogrami. Stroški zdravljenja takšnih ljudi naj bi vrtoglavo rastli.

Zdravniki in zdravstvene zavarovalnice na Češkem ocenjujejo, da je več kot 55 odstotkov državljanov predebelih. Višina stroškov zdravljenja ljudi, pri katerih je ravno debelost rizični faktor, naj bi vrtoglavo rastli.

Z anketami naj bi ugotovili, ali se je drastično poslabšalo stanje iz leta 2008, ko je imelo povečano telesno težo od priporočljive 30 odstotkov Čehov, 25 odstotkov pa so jih uvrstili v skupino bolezensko debelih. S popisom bodo začeli v drugi polovici letošnjega leta.

Zdravljenje pacienta s preveliko telesno težo naj bi letno veljalo 8 tisoč evrov.

 

Težko je natančno izračunati stroške zdravljenja komplikacij, povezanih z debelostjo, saj je pretirana debelost neposredni razlog celega niza obolenj. Vendar lahko pa z gotovostjo trdimo, da gre za tovrstna zdravljenja preko sto milijonov evrov letno,“ je dnevniku Lidove novini povedal predstavnik največje zdravstvene zavarovalnice v državi, Jirži Rod.

Že pred tem so se na Češkem pojavile ideje, da bi v boju proti debelosti nastopili ostreje, podobno kot v boju proti kadilcem. Med drugim naj bi zvišali davek na določeno visoko kalorično hrano. V zdravstvenih zavarovalnicah sicer menijo, da bi bila uspešnejša uvedba olajšav za tiste državljane, ki upoštevajo pravila zdravega življenja in pazijo tudi na svojo težo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.