Svet
118 ogledov

Češki premier priznal poraz na volitvah

Volitve na Češkem
1/5
Epa
Češki premier Babiš priznal poraz na parlamentarnih volitvah.

Češki premier Andrej Babiš je v soboto zvečer priznal poraz na volitvah, na katerih je njegovo stranko Ano z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Babiša bo sicer še danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman, ki je napovedal podelitev mandata za sestavo vlade najmočnejši stranki.

Glede na zadnje izide je na volitvah, ki so potekale v petek in soboto, populistična stranka Ano osvojila 27,1 odstotka glasov in si v 200-članskem parlamentu obeta 72 sedežev.

Volitve na Češkem | Avtor: Epa Epa

Opozicijski zavezništvi sta skupaj medtem osvojili najmanj 108 poslanskih mandatov. Zavezništvo Spolu (Skupaj), ki združuje stranko TOP 09, Demokratsko državljansko stranko (ODS) in krščanske demokrate (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka podpore. Liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) pa je osvojilo 15,6 odstotka glasov.

Čestital Petru Faili

Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. Čestital je vodilnemu kandidatu zavezništva Spolu Petru Fiali za "dober finiš". "To je življenje, to razumemo in sprejemamo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša.

Volitve na Češkem | Avtor: Epa Epa

Kaj točno sledi po volitvah, sicer še ni povsem jasno. Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Zeman, ki je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Tudi Babiš je v soboto nakazal pripravljenost voditi pogovore o prihodnji vladi, če bi od Zemana prejel mandat. "Nagovorili bomo Spolu, v nobenem primeru pa Piratov," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Babiš in poudaril, da je Ano "najmočnejša stranka".

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • sam1 11:32 10.oktober 2021.

    Torej imamo na svetu le še dva pacienta,ki ne priznavata poraza-Trumpa pa Jajota.....