Svet
8 ogledov

Čestitke Obami z vseh koncev sveta

Barack Michelle Obama Reuters
Barack Obama, ki je bil na torkovih volitvah vnovič izvoljen za ameriškega predsednika, že prejema čestitke iz sveta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Herman Van Rompuy in José Manuel Barroso sta zjutraj že čestitala ameriškemu predsedniku Baracku Obami za vnovično zmago na predsedniških volitvah v ZDA. Kot sta Barroso in Van Rompuy zapisala v sporočilu za javnost, so ZDA ključen strateški partner EU, v Bruslju pa se nadejajo nadaljevanja tesnega sodelovanja, ki so ga v zadnjih štirih letih vzpostavili s predsednikom Obamo.

Poudarila sta, da rast in delovna mesta ostajajo prioriteta za ZDA in za Evropo, zato nameravata sodelovati z Obamo "pri izkoriščanju ogromnega potenciala transatlantskega trga".

Barroso in Van Rompuy sta se zavzela tudi za nadaljevanje tesnega sodelovanja v zunanji politiki ter izrazila pričakovanje, da se bosta čim prej sestala z Obamo.

Čestital tudi Schultz

Ameriškemu predsedniku je čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je poudaril, da EU in ZDA delijo skupne vrednote in interese. Zavzel se je tudi za sodelovanje ameriškega kongresa in Evropskega parlamenta, "da bi na obeh straneh Atlantika zagotovili kar najboljšo zakonodajo".

Generalni sekretar Nata pa je poudaril, da vez med Evropo in Severno Ameriko ostaja močna in pomembna. Predsednik Obama je po njegovih besedah deloval za ohranitev te vezi, zato se veseli nadaljnjega sodelovanja s ciljem zagotoviti, da Nato tudi v hitro spreminjajočem se svetu ostane učinkovit in se še okrepi.

Britanski premier David Cameron je "prijatelju" Obami čestital prek Twitterja in izrazil pričakovanje, da bosta še naprej dobro sodelovala.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je izrazil upanje, da bo vnovična izvolitev Obame dala nove spodbude za razoroževanje v svetu in nadaljnjo liberalizacijo svetovne trgovine.

Jean-Claude Juncker: "S predsednikom bo lažje sodelovati"

Luksemburški premier in predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker pa je ocenil, da bo v drugem mandatu "lažje" sodelovati z ameriškim predsednikom, saj bo ta manj obremenjen z nacionalnimi vprašanji.

Belgijski premier Elio Di Rupo je dejal, da je zmaga Baracka Obame dober signal za prihodnost ZDA in vsega sveta.

Obami je čestital tudi premier sosednje Kanade Stephen Harper, ki je dejal, da imata državi enega od najtesnejših odnosov na svetu. Izrazil je upanje, da bodo naslednja štiri leta z Obamovo administracijo sodelovali pri nadaljnjem razvoju trgovine in investicij.

Ruski predsednik Putin poslal telegram

Ruski predsednik Vladimir Putin je Obami ob ponovni izvolitvi poslal telegram. Kremelj je novico o zmagi Obame proti Mittu Romneyju sprejel "zelo pozitivno", je za ruske medije dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da bo Moskva še naprej sodelovala z Obamo in je pripravljena "iti tako daleč, kolikor bo hotela ameriška administracija".

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pismu Obami čestitala za zmago in pozdravila njuno sodelovanje v boju zoper gospodarsko krizo. "Globoko cenim najina številna srečanja in pogovore o vseh vprašanjih, ki zadevajo razvoj nemško-ameriških in čezatlantskih odnosov ter nenazadnje premagovanje svetovne finančne in gospodarske krize," je zapisala Merklova. Obami je čestital tudi nemški predsednik Joachim Gauck.

Francoski predsednik Francois Hollande je ponovno izvolitev Obame označil za "jasno izbiro za odprto in združeno Ameriko, ki bo dejavna na mednarodnem prizorišču". Obamova zmaga bo "še enkrat več okrepila naše partnerstvo za lažjo vrnitev gospodarske rasti, boj proti brezposelnosti in iskanje rešitev za krize, ki nam grozijo, predvsem na Bližnjem vzhodu", je poudaril Hollande.

Obami sta čestitala tudi kitajski predsednik Hu Jintao in premier Wen Jiabao. Hu je ob tem pozdravil "pozitiven napredek" v kitajsko-ameriških odnosih v minulih štirih letih.

Tudi japonski premier Jošihiko Noda je čestital Obami in dejal, da si želi še naprej sodelovati z njim.

Izraelski premier Benjmanim Netanjahu pa je v čestitki ameriškemu predsedniku poudaril, da odnosi med državama še nikoli niso bili tako trdni. Dodal je, da bo še naprej sodeloval z Obamo za "zaščito vitalnih varnostnih interesov Izraela in ZDA".

Ob ponovni izvolitvi je Obami čestital tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Ob tem je izrazil upanje, da bo Obama nadaljeval prizadevanja za dosego miru na Bližnjem vzhodu.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma pa je v čestitki ameriškemu kolegu izrazil prepričanje, da bodo ZDA še naprej igrale pomembno vlogo pri razvoju afriške celine.

Obami čestitali tudi kandiati za predsednika Slovenije

Slovenski predsednik Danilo Türk je čestital ameriškemu predsedniku Baracku Obami za vnovično izvolitev. "Je velik voditelj, ki ima velik potencial za naprej," je dejal Türk ob začetku soočenja pred slovenskimi predsedniškimi volitvami, ki ga je v Ljubljani pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji – AmCham Slovenija.

Kot je pojasnil Türk, je že zjutraj čestital Obami in v tej čestitki zapisal, da je njegova vnovična izvolitev "nova energija in poživitev značilnega ameriškega optimizma". "Obama je v prvem mandatu veliko naredil, dokazal, da se bori za prave spremembe," je ocenil Türk.

Med dosežki je Türk izpostavil predvsem zdravstveno reformo. Ocenil je, da je Obama veliko pripomogel k stabilnosti v svetu in da je pri tem deloval izjemno modro.

Tudi Borut Pahor je v uvodu soočenja izrazil zadovoljstvo ob vnovični izvolitvi Obame. "Mislim, da je povsem zasluženo danes ponovno predsednik in da bo v naslednjih štirih letih razbremenjen odgovornosti za skrb za ponovno izvolitev. Morda bo storil še kaj več, kar se od njega pričakuje," je dejal Pahor. Obama je po njegovih besedah "velika inspiracija za vse ter veliko upanje za ves svet in ZDA".

Tudi Milan Zver je izrekel čestitke Obami za izvolitev. Menil pa je, da se bo drugi mandat Obame precej razlikoval od njegovega prvega, ko je, kot je dejal Zver, "poskušal uresničiti predvolilne obljube izpred štirih let, ko je obljubil veliko spremembo".

Tudi Zver je kot enega od najpomembnejših dosežkov izpostavil zdravstveno reformo, s katero so se ZDA po njegovih besedah približale evropskemu slogu življenja. V drugem mandatu pa se bo lahko posvetil temam, ki jih je zanemarjal, je še ocenil.

Tu je izpostavil zunanjepolitično področje, zlasti zastala pogajanja na Bližnjem vzhodu. Prav tako Zver pričakuje še več poudarka politikam za krepitev gospodarstva in dvigovanja podjetniške klime.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.