Svet
46 ogledov

Cestnina gor za 15 %, trajekti za 20 %

cestnina Hrvaška Zeljko Hladika/PIXSELL
Od danes so prevozi s trajekti na Hrvaškem dražji za 20 odstotkov, čez natanko 10 dni pa se bo podražila še cestnina, in sicer za 15 odstotkov. Ker bo poleti veliko Slovencev letovalo na Hrvaškem, smo izračunali nekaj primerov, koliko bo po novem štiričlansko družino stala sama pot.

Tudi cestnina na Hrvaškem bi se morala podražiti že danes, a se bo zaradi birokratskih zapletov za 15 odstotkov podražila 11. junija. Na žalost pa birokracija ni preprečila, da se ne bi danes za 20 odstotkov podražili vsi trajektni in ladijski prevozi Jadrolinije. Če upoštevamo še vse dražji bencin, je letos pred odhodom na pot priporočljivo, da preračunate, katera pot se vam najbolj izplača.

Istra dražja za en evro

Potovanje po istrskem ipsilonu bo dražje za približno en evro, če boste mejo prečkali v Sloveniji na Primorskem. Za pot do Pulja bo recimo po podražitvi 11. junija treba odšteti slabih šest evrov, zdaj slabih pet.

Dalmacija dražja za dva evra

Pot do Zadarja, Šibenika, Splita in drugih dalmatinskih mest bo dražja za približno dva evra. Če boste mejo prečkali na mejnem prehodu Vinica in se na hrvaško avtocesto priključili na Bosiljevem, vas bo pot do denimo Šibenika stala namesto sedanjih 14 evrov dva evra več. Če pa boste mejo prečkali na denimo Obrežju in se boste na avtocesto vključili v Zagrebu, boste do Šibenika po novem odšteli 20 namesto 18 evrov.

 

Cestnina in trajekt finančni zalogaj

Če pa se boste letos odpravili na hrvaške otoke, ne boste občutili le podražitve cestnin, ampak tudi trajektov.

Vzemimo, da se štiričlanska družina z otrokoma, starejšima od 12 let, odpravi na Korčulo z osebnim avtomobilom, na katerem pa imajo tudi kolesa, da bodo lahko kolesarili po otoku.

Družina mora najprej priti do Splita (na hrvaško avtocesto se vključi na Bosiljevem, kar je cenejša varianta) in v Splitu se vkrca na trajekt za Korčulo. Samo strošek za cestnino in trajekt brez upoštevanja stroška za bencin znaša 178 evrov.

Komentarjev 10
  • Darko 21:05 01.junij 2012.

    ti si malo neroden fant. kakšna antipropaganda, a smo mi podražil cestnino in trajektne prevoze?

  • R1789 20:30 01.junij 2012.

    Se strinjam!

  • zic 20:28 01.junij 2012.

    točno, tudi mi njih ne vprašamo, če se nam lahko vsak teden bencin draži