Svet
9 ogledov

Četrt stoletja spleta

tipkovnica Reuters
25 let spleta. Svetovni splet (world wide web) praznuje 25 let obstoja. Kaj je prinesel in kaj nam je vzel?


"V zadnjem tednu sem znova prelistal vplivne internetološke knjige in manifeste iz 90. let. Uresničila se je večina tehničnih napovedi. Pametni mobilniki, tablice, povsod prisotni računalniki, hitre povezave, družabna omrežja in globalen digitalni trg se danes zdijo samoumevni. Veliko slabše so internetni preroki predvideli družbene spremembe. Svetovni splet ni razrešil starih družbenih problemov (neenakosti, družbene razdrobljenosti, krize demokracije), ampak jih je prej poglobil in ustvaril nove,"
je ob 25. obletnici svetovnega spleta prepričan novinar informacijske tehnologije na Delu Lenart J. Kučić.

Kučić dodaja, da splet ni postal tak zaradi svoje "hudobne" narave, temveč zato, ker smo ga načrtno uporabili za "krepitev potrošniškega kapitalizma in uvajanje družbe nadzora, kar počnemo še danes".

Cenzura je že in še več je bo


Njegov novinarski kolega, IT-strokovnjak Miran Varga, se z njim strinja, saj meni, da je uporabnikom v zadnjem desetletju postalo dostopno vse – informacije, izdelki in storitve. Da pa je ta dostopnost, tako Varga, dvosmerna, saj tako kot lahko posameznik veliko izve o zunanjem svetu, zunanji svet veliko (iz)ve o njem. "Svetovni splet je odigral ključno vlogo pri povezovanju sveta ter globalizaciji poslovanja in komunikacij. Romantična leta spleta, ko je ta predstavljal predvsem svobodo, so že zdavnaj mimo. Tudi zasebnosti na spletu ni več, je zgolj navidezna zasebnost, na katero računajo predvsem posamezniki, ki se na spletnih forumih in v klepetalnicah skrivajo za svojimi vzdevki. Danes smo predvsem v fazi nadzora, ko različni sistemi in organizacije spremljajo vsak naš korak na spletu ter nas profilirajo in predalčkajo," še meni Varga in dodaja, da je cenzura že prisotna ter je bo v prihodnje še veliko več in bo v najrazličnejših oblikah. In kaj prinaša prihodnost? Na milijarde na internet priklopljenih naprav in njihova medsebojna komunikacija prinašajo obenem številne priložnosti in vrsto novih nevarnosti, zato med strokovnjaki že tli ideja o vzpostavitvi dodatnega omrežja, namenjenega tovrstni komunikaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.