Svet
15 ogledov

Četverica čudežno preživela - tudi stoletnik!

Potres v Nepalu EPA
V severovzhodnem Nepalu so danes, osem dni po uničujočem potresu, reševalci izpod ruševin potegnili tri preživele. Dve ženski in moškega so prepeljali v bolnišnico. Že v soboto rešili stoletnika.

Dve osebi so potegnili izpod ostankov porušene hiše, medtem ko je eno pokopal zemeljski plaz.

Po potresu v Nepalu so doslej našteli 7.040 smrtnih žrtev, več kot 14.000 ljudi pa je bilo ranjenih, so danes sporočili iz nepalskega nacionalnega centra za odziv na naravne nesreče. To pa še vedno ni končna številka, so opozorili in dodali, da je zdaj njihova prva skrb usmerjena v pomoč preživelim, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Potres je terjal tudi smrtne žrtve v Indiji in na Kitajskem. Skupaj je potrjenih žrtev v vseh treh državah okoli 7.100.

"Žrtev bo še veliko več"

Nepalski finančni minister Ram Sharan Mahat je sicer napovedal, da se bo število žrtev potresa še precej zvišalo. Reševalci si namreč šele utirajo pot do oddaljenih vasi in predelov gorate države.

"Še vedno so vasi, za katere vemo, da so bile vse hiše v njih uničene, a jih še nismo uspeli doseči. Popotresni sunki se nadaljujejo in pričakujemo, da bo končno število žrtev precej višje," je dejal.

Letališče za velika letala zaprto

Medtem je država zaprla edino letališče za velika letala v državi. Edina vzletno-pristajalna steza namreč ne prenese ogromne obremenitve, ki ji je priča v zadnjih dneh.

Še naprej lahko vzletajo in pristajajo srednja in majhna letala, so sporočile oblasti.

Zaprtje letališča bo še dodatno otežilo dostavo humanitarne in druge pomoči v državo, ki jo je 25. aprila prizadel uničujoč potres. Nepalci tožijo zaradi izredno počasne pomoči, številni so brez strehe nad glavo ali spijo na prostem zaradi strahu pred popotresnimi sunki. Primanjkuje hrane, pitne vode in zdravil.

Uprava letališča v Katmanduju je sporočila, da so od prejšnje nedelje na letališču stalno pristajali velika letala s pomočjo, ekipami humanitarnih delavcev in novinarji, medtem ko ima letališče prostor le za devet letal ter le eno vzletno-pristajalno stezo. Na slednji so se začeli kazati uničujoči vplivi, zato so bili prisiljeni velikim letalom promet prepovedati.

Humanitarni delavci ZN so sicer opozorili pred nevarnostjo širjenja nalezljivih bolezni, ob tem pa pozvali k aktivaciji več helikopterjev, ki bi pomoč dostavljali v težko dostopne predele države.

Komentarjev 1