Svet
19 ogledov

Čevapčiči ga lahko stanejo prostosti

Ante Gotovina Reuters
Če bi Ante Gotovina odšel v BiH, bi ga lahko prijeli zaradi "Maestrala". V Splitu razglašen za častnega meščana.

Če bi hrvaški general Ante Gotovina odšel v Bosno in Hercegovino (BiH), kot je napovedal, da bi tam poiskusil sarajevske čevapčiče, bi ga že na meji prijeli zaradi preiskave vojnih zločinov nad Srbi leta 1995 v občinah na območju občin Republike Srbske, piše srbski Press.

Državno tožilstvo v BiH je po pisanju časnika potrdilo, da vodijo preiskavo proti več ljudem, osumljenim vojnih zločinov v operaciji "Maestral", vendar še ni znano, če bodo in kdaj bodo spisali obtožnico.

Simo Tuševljak, vodja službe za preiskovanje in dokumentiranje vojnih zločinov pri ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbske, je povedal, je bila kazenska ovadba proti Anteju Gotovini in še 14 drugim osumljencem dostavljena tožilstvu BiH že leta 2009.

Med osumljenici v operaciji Maestral so po pisanju časnika še drugi hrvaški generali in visoki častniki, med njimi Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić in Željko Glasnović.

Častni meščan Splita

Splitski mestni svet je medtem upokojenega generala razglasil za svojega častnega meščana. Kot je pojasnil splitski župan Željko Kerum, je Gotovina vodil organizacijo, opremljanje in izvajanje vojaških operacij na širšem območju Dalmacije, od Velebita do Prevlake, kar je prispevalo k osvoboditvi celotnega ozemlja države, ki je bilo v njegovi vojaški pristojnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.