Svet
13 ogledov

Čez eno leto Ikea v Zagrebu

Ikea Shutterstock
Švedska trgovska veriga Ikea je danes začela osrednja gradbena dela za svojo prvo nakupovalno središče na Hrvaškem.

Odprtje trgovine, ki bo na 38 tisoč kvadratnih metrih v Rugvici pri Zagrebu ponujala več kot devet tisoč izdelkov za ureditev stanovanjskih prostorov, pričakujejo sredi prihodnjega leta, so danes sporočili iz podjetja Ikea Hrvaška.

"Odprtje nakupovalnega središča na Hrvaškem je na obzorju, približno čez eno leto bomo odprli vrata naše blagovne hiše 16 kilometrov vzhodno od središča Zagreba," je poudaril regionalni direktor Ikee Hrvaška Vladislav Lalić, ki je zadolžen za nepremičnine in razvoj.

Kot je dodal, je celotna investicija na Hrvaškem vredna več kot sto milijonov evrov, v njihovi novi trgovini pa bodo zaposlili 300 delavcev. Prihodnjo pomlad naj bi natisnili prvi Ikein katalog v hrvaškemu jeziku.

Posel, vreden 22 milijonov

Gradbena dela, ki so jih danes začeli izvajati na osrednjem poslopju novega nakupovalnega središča, je na mednarodnem razpisu dobila avstrijska družba Strabag. Posel je vreden 165 milijonov kun (22 milijonov evrov). Poleg prodajnih prostorov bodo imeli tudi restavracijo, pred poslopjem pa bo parkirišče za 1.500 vozil.

Ikea je kupila zemljišče v Rugvici pred petimi leti, po zapletih s hrvaško birokracijo pa so lani začeli pripravljalna dela. Med drugim so premestili cestninsko postajo v Rugvici, ki so jo premaknili bolj vzhodno na avtocesti proti Beogradu. Premestili so tudi tamkajšnji melioracijski kanal ter zgradili pristopne ceste.

Švedski trgovski velikan je na Hrvaškem prisoten od leta 1982, ko so začeli sodelovati s tovarno pohištva Tvin iz Virovitice.

Komentarjev 2
  • Scott 17:27 27.september 2013.

    80 od Ljubljane je že v Celovcu!

  • Žurnalček 18:23 28.avgust 2013.

    Lokacija IKEJE je kiksnjena. Morala bi biti na 80km od LJ in 40 od ZG.