Svet
18 ogledov

Charles Manson ostaja v zaporu

charles manson 2012 Reuters
Kalifornijski odbor za pogojne kazni je danes zavrnil odobritev pogojne kazni zloglasnemu množičnemu morilcu Charlesu Mansonu.

Sedaj že 77-letni morilec pred odbor ni stopil, je pa odbor s tem že dvanajstič in verjetno tudi zadnjič zavrnil, da bi Charlesa Mansona, ki je v zaporu že več kot 40 let, pogojno spustili na prostost.

Manson se zaslišanj pred odborom ni udeležil že od leta 1997, nazadnje pa je odbor odločal o isti zadevi leta 2007. Tokratno zaslišanje je bilo verjetno zadnje, saj ima po zakonodaji pravico, da lahko vnovič vloži prošnjo za pogojno kazen po 15 letih, ko bi bil star 92 let.

Manson, psihopat z izjemno močjo prepričevanja, je v 60. letih prejšnjega stoletja vodil mlade privržence, ki so z njim morili. Tako jim je ukazal, naj v prizadevanjih za sprožitev apokaliptične rasne vojne morijo v bogatih soseskah belcev. Čeprav je njegova "družina" odgovorna za najmanj devet umorov, pa se skupino najtesneje povezuje s sedmimi umori, ki so jih izvedli med smrtonosnim pohodom v bogati četrti Los Angelesa 9. in 10. avgusta leta 1969.

Obsojeni na smrt, a so smrtno kazen odpravili

Med žrtvami je bila 26-letna igralka Sharon Tate, soproga režiserja Romana Polanskega, ki je bila v času umora v devetem mesecu nosečnosti. Morilci so jo zabodli do smrti, medtem ko jih je rotila za življenje svojega še nerojenega otroka. Poleg nje so na njenem domu zaradi številnih vbodnih in strelskih ran umrle še štiri osebe.

Umore so izvedli štirje Mansonovi učenci – Charles Watson, Susan Atkins, Patricia Krenkwinkel in Linda Kasabian. Naslednjo noč so nato Manson in šest njegovih pajdašev napadli še dom poslovneža Lena LaBiance ter ubili njega in njegovo ženo.

Manson in njegovi štirje pajdaši so bili zaradi sedmih umorov obsojeni na smrt, po začasni odpravi smrtne kazni v Kaliforniji pa jim je sodišče leta 1972 obsodbo spremenilo v dosmrtni zapor. Doslej je v zaporu umrla le Susan Atkins leta 2010 za posledicami raka, ostali pa so še vedno za zapahi.

Odbor za pomilostitev je danes ocenil, da Manson ni pokazal nobenih prizadevanj za rehabilitacijo.

Namestnik okrožnega tožilca Patrick Sequeira je ob tem menil, da je starajočemu se Mansonu vseeno, saj bi bil po toliko letih za zapahi na prostosti izgubljen.

Manson kljub temu v državnem zaporu Corcoran 300 kilometrov od Los Angelesa ne živi v osami. Kot je povedala tiskovna predstavnica zapora Theresa Cisneros, zanj v javnosti še vedno vlada velik interes, tako da ima pogosto obiskovalce, tudi študente, ki pišejo naloge o njem. Prejema tudi veliko pošte, v zapor pa naj bi pretihotapil mobilna telefona in se pogovarjal z ljudmi iz več zveznih držav. Oktobra lani so poročali, da so v njegovi celici našli doma narejeno orožje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.