Svet
3 ogledov

Chavez na mejo poslal vojsko

Chavez podrobnosti o libijski delegaciji ni želel razkriti. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe pred odhodom s položaja sposoben vsega," je svoj ukrep obrazložil Chavez, ki je že prejšnji teden že prekinil diplomatske odnose s Kolumbijo.

Do prekinitve diplomatskih stikov je prišlo 22. julija, potem ko je Uribe Venezuelo obtožil, da skriva kakih 1500 levičarskih kolumbijskih upornikov in jim nudi zatočišče. Chavez je to kategorično zavrnil.

Venezuelski predsednik za zdaj še ni pojasnil, koliko enot je poslal na mejo s Kolumbijo. Za državno televizijo VTV je povedal le, da so na mejo poslali tako vojake kot tudi letalstvo, "vendar potiho, da ne prestrašijo prebivalstva".

Grozil tudi ZDA
"Uribe je sposoben vsega v teh zadnjih dneh,"
preden bo zapustil položaj 7. avgusta, je še dejal Chavez. Mimogrede pa je še zagrozil ZDA, da jim bo Venezuela prekinila dobavo nafte, če bodo podprle Kolumbijo, sicer glavno ameriško zaveznico v regiji. Chavez je prejšnjo nedeljo celo odpovedal pot na Kubo, kar naj bi bila grožnja Kolumbije z napadom velika kot še nikoli.

Chavez in Uribe imata že dolgo zgodovino medsebojnih sporov in groženj. Venezuelski predsednik je novembra lani enkrat že prekinil diplomatske odnose zaradi dogovora med Kolumbijo in ZDA, da bodo slednje lahko na ozemlju Kolumbije postavile vojaško bazo. Tudi tedaj je Chavez grozil, da bo Venezuela odgovorila na to rušenje ravnotežja moči v regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.