Svet
27 ogledov

Cháveza ne bodo balzamirali

Chavez Reuters
Nicolas Maduro je včeraj sporočil, da trupla Huga Cháveza ne bodo balzamirali, saj se za to niso pravočasno odločili.

Nicolas Maduro, začasni venezuelski predsednik, je včeraj sporočil, da njihovega pokojnega predsednika Huga Cháveza, ki je umrl 5. marca, ne bodo balzamirali. Za to naj bi bilo namreč že prepozno, poroča Telegraph. "Odločiti bi se morali že veliko prej," je sporočilo komentiral Maduro.

Pokopali naj bi ga ta teden

Od Cháveza so se Venezuelci poslavljali v vojaški akademiji v Caracasu, kjer je ležala njegova odprta krsta, zavita v venezuelsko zastavo. Po pogrebni slovesnosti, ki je bila prejšnji teden v petek, so sporočili, da bodo el comandanteja pokopali teden dni pozneje, se pravi ta teden, njegovo truplo pa naj bi balzamirali. Za to naj bi se odločili predvsem zaradi ljubezni do njega. Balzamiranega predsednika bi lahko Venezuelci tako "večno gledali".

Chávez naj bi bil umorjen

Novica o nebalzamiranju nekdanjega predsednika je v javnost prišla takoj po tem, ko so uradniki izdali formalno sporočilo o tem, da naj bi bil njihov predsednik umorjen. Rak, zaradi katerega je umrl Chávez, naj bi bil posledica zastrupitve s strani sovražnikov iz tujine.

"Poiskali bomo resnico. Občutek imamo, da je bil naš komandant Chávez zastrupljen s strani temnih sil, ki so ga želele odstraniti," je Maduro povedal na nacionalni televiziji Telesur.

Ideje o spremembi ustave

Pregovarjanje o kraju pokopa pokojnega predsednika pa je sprožilo tudi številne ideje o spremembi ustave. S spremembo te bi omogočili, da bi njihovo vodjo pokopali v nacionalni grobnici v prestolnici, kjer so že pokopane pomembne osebe. Trenutna ustava namreč določa, da lahko pomembne osebnosti v tamkajšnji grobnici pokopljejo šele 25 let po njihovi smrti. Maduro je predlagal tudi, da bi njegovo truplo vseeno preselili v vojaški muzej, vendar še ni povsem jasno, kako bi to storili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.