Svet
10 ogledov

Chávezova prisega bo prestavljena

Hugo Chavez Reuters
Prisega venezuelskega predsednika Huga Cháveza za četrti mandat bo preložena, se je včeraj odločila venezuelaska vlada.

Prisego venezuelskega predsednika Huga Cháveza za četrti mandat, ki je bila predvidena za ta četrtek, bodo preložili. Tako je namreč odločila venezuelska vlada. Chávezu bodo dali toliko časa, kolikor ga potrebuje za okrevanje.

Glede na venezuelsko ustavo bi moral Chávez, ki je bil oktobra izvoljen za nov šestletni mandat na položaju predsednika države, v Caracasu priseči najkasneje do 10. januarja. A to je zaradi njegovega zdravstvenega stanja po četrti operaciji zaradi raka malo verjetno.

Če prisega ne bo uspela, spet na volišča

Če Chávezu ne bo uspelo zapriseči, bi morali v Venezueli v naslednjih 30 dneh vnovič na volišča. Ustava namreč pravi, da so potrebne nove volitve, če novoizvoljeni predsednik umre ali je trajno nesposoben še pred prevzemom položaja oz. v prvih štirih letih njegovega sicer šestletnega mandata.

Opozicija je sicer za pomoč zaprosila tudi tujino. Organizacijo ameriških držav (OAS) je opozorila na "spreminjanje ustavne ureditve" v državi, če Chávez ne bo mogel zapriseči v skladu z roki, njegova vlada pa bi vseeno ohranila polna pooblastila.

Poleg tega je Capriles danes še pozval voditelje drugih latinskoameriških držav, naj ne sodelujejo v prireditvah, ki jih Chávezova administracija napoveduje namesto inavguracije. Doslej so sicer udeležbo napovedali urugvajski predsednik José Mujica, bolivijski predsednik Evo Morales in ekvadorski zunanji minister Ricardo Patiño.

Stanje Cháveza nepremenjeno

Stanje Cháveza je medtem še vedno "nespremenjeno", je zatrdil minister za informiranje Ernesto Villegas. Pred štirimi dnevi so sicer znova poročali o zapletih, odtlej pa se njegovo stanje ni spreminjalo, je pojasnil. Po četrti operaciji zaradi raka se mu je razvila huda pljučnica, zaradi česar težko diha, so še pojasnili v Caracasu.

So se pa medtem oglasili v Washingtonu in Chávezu kljub ostremu nasprotovanju, ki so ga deležni z njegove strani, zaželeli čimprejšnje okrevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.