Svet
17 ogledov

Chiracu grozi deset let zapora

77-letni Chirac bo prvi nekdanji predsednik, ki se bo moral zagovarjati pred sod Žurnal24 main
Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac bo moral 7. marca 2011 stopiti pred sodišče zaradi obtožb o korupciji. Sodna obravnava naj bi trajala približno mesec dni.

Chirac je osumljen, da je v času, ko je bil župan Pariza (1977-1995), privržencem svoje stranke Zbor za republiko (RPR) priskrbel želena delovna mesta. Najmanj 21 ljudi naj bi bilo v začetku 90. let na plačilnem seznamu pariške mestne hiše, v resnici pa so delali predvsem za RPR, predhodnico sedanje Unije za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Da bi zmanjšala verjetnost obsodbe pred sodiščem, sta se Chirac in stranka UMP pred kratkim z mestom Pariz sporazumela o plačilu odškodnine. Mesto se bo proti plačilu 2,2 milijona evrov odpovedalo temu, da bi v procesu nastopilo kot oškodovanec.

V primeru oprostilne sodbe grozi nekdanjemu predsedniku do deset let zapora in 150.000 evrov kazni. Jacques Chirac je bil predsednik Francije med letoma 1995 in 2007.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.