Svet
25 ogledov

Churchillovi zobje dobro prodani

Churchill na fotografiji iz 17. julija 1945. Poleg njega sta še ameriški predsed Žurnal24 main
Seveda gre za zobni protezi znamenitega Winstona Churchilla, ki je imel precej težav s svojimi zobmi.

Protezi Winstona Churchilla so na dražbi prodali za skoraj 24 tisoč dolarjev.

Churchilla, znan po svojih ognjevitih govorih, je vedno pestil strah, da bi izgubil svoje umetne zobe. Zato je imel vsepovsod s sabo rezervno protezo, nad katero je bdel njegov osebni sekretar. Zgornji del proteze je bil oblikovan tako, da je lahko prikril govorno napako, hkrati pa njegovemu govorjenju dajal značilno "pomečkano" dikcijo.

Zobozdravnika za viteza
Churchill je imel težave z zobmi in dlesnimi vse od otroštva, zobozdravniške zahteve so bile velike. Vendar pa je bil s svojim zobozdravnikom Ericom Fishem več kot očitno zadovoljen: imenoval ga je celo za viteza.

Protezi sta dosegli trikrat tolikšno ceno, kot so pričakovali. Na prodaj ju je dal Nigel Cuddlipp, sin Dereka Cudlippa, tehnika, ki je protezi izdelal. Slednji je trdil, da je po stanju protez lahko ugotovil, kako napreduje vojna. Pogosto naj bi polomil kakšen zob, še posebno ko se je razjezil.

Spletna objava dokumentov
Prodaja je sovpadla z najavo, da bodo od leta 2012 naprej na spletu na voljo arhivski dokumenti premierja, ki je vodil Veliko Britanijo v času vojne. Objavili bodo tudi zasebna pisma – tudi tisto zobozdravniku, v katerem se pritožuje, da zaradi vnetja ob nošenju proteze izgublja občutek za okus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.