Svet
95 ogledov

CIA razložila "marsovce"

območje 51 Shutterstock
Ameriška obveščevalna agencija Cia je objavila do sedaj zaupen dokument, s katerim je potrdila obstoj območja 51, ki je zaradi tajnosti več desetletij burilo duhove.

Cia je teoretike zarote razočarala, saj je razkrila, da tam niso pristali neznani leteči predmeti, temveč so območje uporabljali za testiranje vohunskih letal.

Območje 51 (Area 51) je bilo dolgo navdih za številne znanstvenofantastične filme in teorije zarot o neznanih letečih predmetih, ki so trdile, da je ameriška vlada na območju severozahodno od Las Vegasa v zvezni državi Nevada poskušala prikriti dokaze o pristanku nezemljanov.

A namesto srečanja z nezemljani dokumenti Cie razkrivajo veliko manj senzacionalno zgodovino območja. Uporabljali so ga namreč za testiranje vohunskih letal U-2 ameriške vojske v času hladne vojne.

Niso omenili "incidenta Roswell"

V dokumentih Cie pa ni omenjen legendarni "incident Roswell", ko je leta 1947 v zvezni državi Nova Mehika strmoglavil meteorološki balon. Po teorijah zarote naj bi takrat strmoglavilo vesoljsko plovilo nezemljanov, na območju 51 pa naj bi skrivali dokaze o njihovih truplih.

A po navedbah Cie tajnost območja 51 ni bila povezana z morebitnimi "marsovci", temveč so tako želeli skriti novo vohunsko letalo pred Sovjeti. Letala U-2 so bila zgrajena za vohunjenje za Sovjetsko zvezo na visoki nadmorski višini, njihov razvoj pa je bila strogo varovana skrivnost.

Aprila leta 1955 je Cia tako za testiranje izbrala odročno območje v puščavi Nevade, ki je bilo na zemljevidih označeno kot območje 51. Poskusni leti letal U-2 so bili izvedeni na veliko višji nadmorski višini, kot so takrat letela druga vojaška in potniška letala.

A ti preizkusi na visoki nadmorski višini so imeli nepričakovan stranski učinek - znatno se je povečalo število poročil o videnjih neznanih letečih predmetov. Pogosto so ta vohunska letala za neznane leteče predmete zamenjali piloti potniških letal v zgodnjih večernih urah.

Po podatkih Cie so poleti U-2 in drugi poleti vojaških letal predstavljali polovico videnj neznanih letečih predmetov konec 50. in večine 60. let prejšnjega stoletja. Ker niso želele razkriti tajnega U-2 programa, so ameriške oblasti trdile, da so ta videnja posledica naravnih fenomenov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:26 17.avgust 2013.

    Področje AREA 51 nima nobene veze z vesoljci in je že samo obravnavanje sskupaj ZAMEGLEVANJE resnice. Pa ni padel dol vesoljec samo v Roswellu, padel je tudi v Bosni , avtopsija je narejena pa na VMA v Beogradu. Se pravi ...prikaži več , če se tudi njim kvari tehnika , je do takšnih padcev moralo še priti in tudi še bo prihajalo. Vesoljci obstajajo , Jezusa ni , mogoče smo mi samo njihov poiskus iskanja njihove družbene in socialne zgodovine .