Svet
9 ogledov

Čile stresla močna potresa

Po močnem potresu pred rusko tihomorsko obalo ne poročajo o nevarnosti popotresn Žurnal24 main
Sever Čila sta stresla močna potresa, ki sta med prebivalci povzročila paniko. Poročil o žrtvah in gmotni škodi za zdaj ni.

Žarišče prvega potresa z močjo 7,7 po Richterjevi lestvici je bilo sto kilometrov severozahodno od mesta Calama, ki se nahaja na z rudami bogatem območju. Potres je ranil nekaj nekaj prebivalcev obmejnega mesta Tocopilla in porušil nekaj hiš, v bližnjih rudnikih bakra pa je za kratek čas zmanjkalo tudi elektrike, kar je povzročilo povišanje vrednosti delnic na čilski borzi za 6,29 odstotka. Potres so čutili tudi v 1260 kilometrov oddaljenem čilskem glavnem mestu Santiago de Chile. Na letališču v Antofagasti, 1200 kilometrov severno od Santiaga, so morali zaradi škode na poslopju evakuirati osebje, poškodovanih je bilo tudi nekaj avtomobilov, ki so jih po seboj pokopali padajoči betonski bloki z bližnjega hotela. Pacifiški center za opozorjanje pred cunamiji je izdal opozorilo za Havaje, vendar so ga nato preklicali.

Le dve uri pozneje je državo spet stresel potres s središčem 58 kilometrov severozahodno od Antofagaste, tokrat z močjo 5,7 po Richterjevi lestvici. Poročil o škodi še ni. Čile je letos streslo več potresov; avgusta ga je prizadel uničujoč potres 8. stopnje po Richterju, v katerem je umrlo 800 ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.