Svet
26 ogledov

Čile: Zaradi potresa in strahu pred cunamijem evakuirali milijon ljudi

Potres Čile
1/6
EPA
V Čilu potres z magnitudo 8,3. Po dosedanjih podatkih umrlo najmanj pet ljudi. Oblasti izdale opozorilo pred cunamiji ini evakuirale najmanj milijon prebivalcev obalnih mest.

Sinoči po lokalne času  je Čile prizadel močan potres z magnitudo 8,3. Potres je po dosedanjih podatkih zahteval najmanj pet žrtev, eno osebo pa zaenkrat pogrešajo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so oblasti evakuirale milijon ljudi. 

Petmetrski valovi in opozorila pred cunamiji

Iz Čila že poročajo o petmetrskih valovih, del obale je zato že poplavljen. Opozorila pred cunamiji so pristojni izdali za čilsko in perujsko obalo. Opozorilo pred večjiim cunamijem pa še za KalifornijoHavajeAntarktiko in večino južnega Tihega oceana. Manši cunami lahko zaradi potresa v Čilu pričakujejo še v Francoski Polineziji, manjši valovi pa bi lahko dosegli  celo Japonsko in Novo Zelandijo.

Evakuirali najmanj milijon ljudi

Oblasti južnoameriške države so zaradi nevarnosti cunamija ukazale evakuacijo obalnih območij med mesti Arico in Puerto Aysen. Notranji minister Jorge Burgos je na novinarski konferenci poročal o  o poškodovanih zgradbah v Illapelu in o tem, da naj bi bilo poplavljenih nekaj obalnih mest. 

Potres Čile | Avtor: EPA EPA

Potres je ob 19.54 po lokalnem času (0.54 po srednjeevropskem) stresel osrednji del Čila, s središčem okoli 230 kilometrov zahodno od prestolnice Santiago de Chile. Sledila sta mu še dva popotresna sunka z magnitudo 6,0. Oblasti so izdale tudi opozorilo pred cunamijem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.