Svet
56 ogledov

"Cilj je bil ubiti vse na Utoyi, ne le 69 ljudi"

Breivik Reuters
Anders Behring Breivik se je četrti dan sojenja odpovedal svojemu doslej običajnemu desničarskemu pozdravu ob prihodu na sodišče. Sodišču je tudi pojasnil, kako je načrtoval svoja nasilna dejanja.

"Prvotni cilj strelskega pohoda na otoku Utoya je bil ujeti in obglaviti nekdanjo norveško premierko Gro Harlem Brundtland," je na četrti dan sojenja povedal Anders Behring Breivik, ki je začel nasilna dejanja načrtovati že leta 2006. Vse je nameraval posneti in posnetek objaviti na spletu.

"Cilj ni bil na Utoyi ubiti 69 ljudi. Cilj je bil, da ubijem vse," je dejal Breivik. Orožje, s katerim je moril na otoku, je poimenoval z imeni iz nordijske mitologije - polavtomatsko puško je poimenoval gungnir po magični harpuni boga Odina, ki se vrne po vsakem metu, polavtomatska pištola pa je bila mjolner po kladivu boga vojne Thora.

Načrtoval tri bombe, ne eno

Njegov prvotni načrt je bil napad na vladno četrt v norveški prestolnici, sedež laburistične stranke, tretji cilj napada pa bi lahko bila kraljeva palača. Razmišljal je tudi o vladni palači stortinget, mestni hiši in stavbi v bližini časnika Aftenposten. Poleg tega je nameraval na začetku izdelati tudi tri avtomobile bombe.

Eksplozijo bombe v Oslu 22. julija lani je opisal: "Ko sem parkiral avto pred vladnimi pisarnami, sem pričakoval preplah in da bodo tri ali štiri osebe pritekle ven. Pripravljal sem se na ta scenarij in kako se izviti iz takšne situacije."

Množični morilec je danes še razkril, da mu ni uspelo izdelati več kot eno bombo, načrtoval je namreč tri, zaradi česar je moral izbrati med svojimi potencialnimi cilji. Hkrati se je dodatno odločil, da bo izvedel pokol. "Najprivlačnejši cilj se mi je zdela mednarodna konferenca novinarjev Skup, a zaradi časovne stiske tega napada leta 2011 nisem mogel organizirati," je dejal. Za naslednji najprimernejši cilj je nato izbral poletni tabor laburističnega podmladka.

 

Dvom v obstoj "Breivikove teroristične mreže

Tožilci so ga spraševali tudi o ekstremistični mreži, za katero so prepričani so, da ne obstaja - Breivik je to zavrnil, a je priznal, je na 1.500 straneh manifesta olepšal opise t. i. vitezov templjarjev. Sodišču je povedal tudi, da na splošno na Norveškem obstajata še dve teroristični celici in bo kmalu še več napadov. Tožilci sicer razkrivajo več nedoslednosti v njegovem pričanju.

Danes brez pozdrava

Odvetniki preživelih in sorodniki žrtev so v sredo vložili pritožbo zaradi Breivikovega ravnanja ob prihodu na sodišče, ko je vsakič po odstranitvi lisic pozdravil s pozdravom skrajne desnice – z desno roko, stisnjeno v pest, se je najprej dotaknil prsi, nato pa jo iztegnil pred seboj.

Breivikovi odvetniki so po pritožbi sporočili, da so svojega klienta seznanili s pritožbo in mu svetovali, naj se danes odpove desničarskemu pozdravu. Tožilstvo naj bi Breivika danes zaslišalo predvsem o tem, kako je načrtoval bombni napad v Oslu in strelski pohod na otoku Utoya v bližini Osla.

Izgnali Breivikovo podpornico

Norveški mediji pa danes poročajo, da so iz Norveške izgnali Nemko, ki naj bi bila Breivikova podpornica. Ženska naj bi poskušala v ponedeljek, ko se je začelo sojenje Breiviku, priti na sodišče v Oslu in videti Breivika, ob tem pa je zatrjevala, da je Breivikovo dekle. Žensko so nato pridržali in sprožili postopek izgona. Norveško je zapustila v sredo. Nemške oblasti so ob tem sporočile, da je ženska znana nemški policiji. Nemka sama je povedala, da je v Oslo pripotovala v nedeljo iz Stuttgarta.

Naj vas spomnimo

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na več sto udeležencev tabora podmladka vladne norveške laburistične stranke in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.